Politiet modtager det første opkald lørdag aften klokken 20.59. En mand ligger i en blodpøl på taget af et Arriva-tog i fuld fart. Vagthavende får via en fjernstyringscentral standset toget og rykker ud til stedet sammen med en ambulance.
»Så får man kravlet op på toppen af toget og ser, at han ligger der,« siger John G. Christensen, lederen af lokalpolitiet i Ringkøbing.
På vej hjem
Manden var den 22-årige Martin Harris fra Ringkøbing, der blev dræbt på stedet efter såkaldt tog-surfing, som han havde dyrket flere gange i jagten på spænding og lagt optagelserne ud på internettet.
Den 22-årige var på vej til Ringkøbing med tre kammerater efter en fodboldkamp i Herning. På en mellemstation står Martin Harris af toget, men togføreren ser ikke, at han kravler op på toget og fortsætter turen på taget.
Fra mellemstationen skal toget igennem to viadukter. Martin Harris når tilsyneladende at dukke sig inden den første viadukt, men da politiet følger togskinnerne for at finde ud af, hvad der er sket, finder man spor efter ulykken på den anden viadukt. De pårørende er underrettet.
»Nu undersøger vi hans mobiltelefon for optagelser og ser, hvad vi finder,« siger John G. Christensen, der også oplyser, at en blodprøve skal afklare, om den dræbte var påvirket af alkohol eller stoffer.
Film på YouTube
På en hjemmeside med billeder af danske og udenlandske tog-surfere stod der i går »Rest in peace, Martin«.
Martin Harris var en erfaren tog-surfer, og ifølge TV 2 stod han frem på TV Midt-Vest i 2005 og fortalte om adrenalin-rusen ved togsurfing.
»Fra den første gang jeg hørte om det og så billeder af det, stod det bare klart for mig, at det skulle jeg i hvert fald prøve,« sagde han ifølge TV 2 og afviste samtidig, at togsurfing er farligere end at køre på en tunet knallert.
Martin Harris fik også engang en bøde for at køre uden på toget fra Ringkøbing til Hee, en variant kaldet trainchicken , hvor tog-surferne hægter sig fast bag på toget og filmer turen med deres mobiltelefon.
På videohjemmesiden YouTube har Martin Harris under navnet Hawis lagt flere optagelser ud, hvor han uhindret springer på toget i dagslys, mens passagerer på perronen kigger efter ham.
Arriva fastholder dog, at deres personale kigger efter blinde passagerer, når togene kører til og fra en perron.
»Man skal ikke udlede noget af det klip, som ikke kan udledes. Der er ikke nogen modsætning mellem, at man udviser opmærksomhed, og at det så kan forekomme alligevel. Vores personale er altid opmærksomme, og det er det bedste, man kan være. Hvis man virkelig gerne vil springe på og holde fast, kan det sagtens lade sig gøre,« siger Jan Wildau, der appellerer til de unge om at lade være.
»De skal gøre sig klart, at det her kan få konsekvenser. Ikke bare for dem selv og for togføreren, men for deres forældre og søskende, som skal undvære dem, når det går galt.«
Togføreren vidste intet om ulykken, før politiet stoppede toget, og får nu hjælp af et kollega-netværk.