Tomme butikslokaler sætter ny rekord, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, og især mindre og mellemstore byer er ramt. Forbrugerne har penge nok, men holder godt på dem i en usikker tid, og den allestedsnærværende nethandel gør det heller ikke nemmere for den fysiske butik.
I begyndelsen af 2025 er et rekordhøjt antal kvadratmeter lokaler til butikker, spisesteder, kaffebarer og takeaway udbudt til leje eller salg. Det fremgår af det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over erhvervslokaler, udgivet af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk i samarbejde med Dansk Ejendomsmæglerforening.
- Udbuddet af butikslokaler på vores portal er steget stort set uafbrudt gennem 13 kvartaler. Det ligger aktuelt på 641.500 kvadratmeter eller det højeste, vi har registreret i de 22 år, vi har data for. Samtidig er udbuddet steget med næsten 60.000 kvadratmeter på blot tre kvartaler, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.
Flere større butikker står tomme på Strøget i København. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Portalen drives på foreningsbasis af landets ejendomsmæglere og uden krav om overskud ligesom boligportalen Boligsiden.dk. I øjeblikket er lidt over 11.100 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet udbudt på Ejendomstorvet.dk, heraf præcis 1.908 lokaler til enten butik, spisested eller takeaway.
- Årsagen til det stigende udbud af butikslokaler er formentlig, at forbrugertilliden længe har været lav – blandt andet på grund af den vedvarende krig i Ukraine samt uroen om oprustning, om det vestlige sammenhold og senest om toldsatser. Men dansk økonomi er sund, og beskæftigelsen er tårnhøj, så tingene kan hurtigt vende igen. Derfor er det vigtigt, at udlejere får markedsført deres ledige lejemål, siger Ole Hækkerup, administrerende direktør for Dansk Ejendomsmæglerforening.
I en landsdækkende erhvervsmæglerkæde kan detailchefen registrere, at tomgangen for butikslokaler i øjeblikket bevæger sig forskelligt i større og lidt mindre byer.
- Udlejningen er ret fornuftig i de største byer, især i de mere centrale kvarterer. Vi ser blandt andet flere nye showroom inden for bolig og interiør, fx har både Miele med hvidevarer og Troldtekt med loftsbeklædning åbnet i Aarhus, ligesom der jævnligt kommer nye brands inden for fashion. Derimod kan nogle af de mellemstore og især de mindre byer mærke, at butikker med udvalgsvarer – eksempelvis sko, fashion og bøger – har det svært, siger Frank Heskjær fra EDC Erhverv Poul Erik Bech.
På trods af optimismen fra Frank Heskjær, så kan man dog desværre konstatere, at selv på Strøget i indre København står der masser af tomme butikslokaler.