For en måned siden åndede alt ro og fred. Luksusvare-producenterne glædede sig til, at det boomende aktiemarked, udsigten til lavere skatter og styr på inflationen ville betyde, at det ikke bare dryppede på dem og deres salg, men styrtregnede.
Fast forward til i dag, hvor udsigterne ser sortere ud end en Chanel håndtaske. Nu har Donald Trump og hans administration lagt – indtil videre – 20% told på alle varer fra EU. Og de i forvejen rasende dyre håndtasker, tøj, Rolex-ure, Hermés-tørklæder og andre lækkerier bliver endnu dyrere. Made in Italy, Made in France og Made in Switzerland giver de amerikanske forbrugere nervøse trækninger omkring øjnene.
Alle luksusvare-firmaerne holder vejret indtil videre. Eric Gaillard/Reuters/Ritzau Scanpix
Og det er ikke en marginal købergruppe. Amerikanerne står for 24% af al omsætning i det $1.62 billioner store globale luksusmarked. Og luksusmærkerne havde set frem til, at disse vigtige 24% ville vokse til næsten 30%, men det er ganske usikkert og temmelig usandsynligt lige nu.
Luksusmærkerne er i forvejen udfordret på, at det kinesiske marked i den grad er aftagende på grund af dårligere økonomi. Denne nedtur ser heller ikke ud til at rette sig op med toldkrigen mod USA. Også Tysklands recession og afmatning i økonomien har gjort indhug på omsætningen af luksusvarer i landet, og ja – her er der heller ikke meget hjælp at hente i den nære fremtid.
Ingen har lyst til at udtale sig. New York Times har bedt om en udtalelse fra talsmanden for LVMH – verdens største luksusbrand med mærker som Dior, Louis Vuitton, Fendi, Tag Heuer, Tiffany, Bulgari og mange flere, men denne ønsker ikke at kommentere på situationen lige nu. Ej heller vil Hermés eller Kering (Gucci, Balenciaga, Saint Laurent m.fl.) give et besyv på, hvordan de navigerer flot igennem den meget reelle krise, disse mærker står i lige nu.
Lige som alle andre topchefer i spidsen for globale produktionsvirksomheder, skal Bernard Arnault fra LVMH-koncernen navigere i et utroligt svært og uforudsigeligt marked pt. Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Ifølge mange analytikere i det marked, så har disse mærkevareproducenter dog en del at tære på. De er alle meget velkonsoliderede og tjener kassen på hver en vare. Og højst sandsynligt bliver det forbrugerne i sidste ende, der kommer til at æde merprisen for disse luksusvarers prisstigninger i USA.
En Chaneltaske er eksempelvis steget det dobbelte fra 2016 til 2024. Og mange af netop disse forbrugere er lidt ligeglade med prisen. Også for super-luksusvogne. Om en Lamborghini skulle koste en halv million kroner mere, tænkes der ikke så meget over, men... Og der er et stort men.
Med styrtdyk på aktiemarkederne, et boligmarked, som også risikerer at falde og generel uvished, så holder selv de rige og andre, som bare gerne vil berige sig med lidt luksus, sig tilbage i denne tid. Og det er også et faktum, at når der bliver solgt flest luksusvarer, så er det altid i opgangstider.