En debat på Twitter og Facebook om, hvad Line Stenholt Jokumsen mister på grund af kontanthjælpsloftet, udviklede sig til mudderkastning, personangreb og endevending af den enlige mors budget.
En af dem, der ikke holdt sig tilbage, var Kenneth M. Nielsen. Han er medlem af Liberal Alliance og var kandidat for partiet ved sidste kommunalvalg i Faxe Kommune.
I et interview med Avisen.dk siger han, at tonen er hård, og det er menneskeligt, at også politikere nogle gange får afløb for deres frustrationer på de sociale medier.
Hvorfor lagde du billedet med en tiggende pige ind i Twitterdebatten om Line Stenholt Jokumsens budget?
- Jeg var lidt harm over alle de indsamlinger: ”Nu har jeg ikke noget og nu har jeg ikke noget. Vil I andre ikke godt hjælpe mig.” Det er ikke kun møntet på Line. Det er generelt.
Men du lægger den ind i netop hendes debat-tråd?
- Det kunne lige så godt være en hvilken som helst anden. Der er en baggrund. Line har haft en indsamling tidligere, hvor hun fik en scooter.
Men der er jo ikke tale om en indsamling, men en debat om kontanthjælpsloftet, og hvad hun mister ...
- Det bunder og grunder i, at netop Line har jeg et anstrengt forhold til. Måske derfor hun har blokeret mig på de sociale medier. Det er udelukkende jammer og klynk, der kommer fra hende. Alligevel skal vi høre på det. Generelt er der utroligt meget jammer på de sociale medier.
Hun er sygemeldt på andet år og ser ikke ud til at blive rask igen. Hun måtte afbryde sin universitetsuddannelse, hvor hun havde forventet at komme ud og få en god indtægt. Hvis dit liv tog den drejning, ville du så være positiv?
- Jeg kan godt forstå, hun ikke er positiv. Men så må man gribe fat i egen barm og lægge om. De andre skriver det selv på Twitter: Så bruger hun 150 kroner til det ene og 300 kroner til det andet på luksusting, mens hun er på kontanthjælp.
- Altså, jeg har også selv været i en situation, hvor man måtte skære ned. Vi har måttet aflevere den ene bil, fordi vi ikke har råd til at have den og skåret ned på tv-pakken og deslignende, fordi min kone er på dagpenge. Så jeg kender udmærket til, at pengene ikke slår til. Så må man altså rette til og skære det overflødige fedt fra.
- Jeg jamrer ikke på de sociale medier over, at jeg har fået mindre indtægt. Det er da ikke noget, jeg belemrer verden med. Så må jeg bare tilpasse min økonomi til den nye virkelighed.
Må hun ikke fortælle om sin situation? Hun er syg og får 1.500 kroner mindre på grund af kontanthjælpsloftet ...
- Hun må da gerne fortælle om sin situation. Gør det dog på en saglig måde. Uden at klynke og sige: ”Se mig, jeg har det rigtig hårdt. Vil I ikke gøre et eller andet? - og det er for øvrigt ikke min egen skyld.”
Hun har været syg i to år af blandt andet slidgigt, fibromyalgi og har en borderline diagnose. Hendes forældre var narkomaner, og hun har psykiske skader på grund af omsorgssvigt.
- Du kan godt høre, at det du siger, det lugter lidt af ansvarsfralæggelse? ”Det er ikke min skyld. Det er samfundets. Det er mine forældres, det er sygdommens skyld. Det er ikke min egen skyld.”
Men er det Lines skyld?
- Det siger jeg ikke. Jeg siger bare, at man måske skal kigge lidt indad. Ikke bare skyde ansvaret fra sig og sige: ”Det er ikke min fejl, det må være nogle andres. Og for øvrigt når der bliver skåret i ydelserne, så må der være nogen, der træder til og kommer med nogle flere penge.”
- Og den diskussion, jeg kommenterede på, var jo også størrelsen af beløbet, hun får i kontanthjælp.
Det er en politisk diskussion, hun gerne vil rejse om, at syge er på kontanthjælp, og at man skærer i kontanthjælpen for give flere incitament til at arbejde, men at det også rammer syge. Kan man ikke diskutere det?
- Det kan man i hvert fald. Jeg så bare, der var forkerte tal. Det er en helt anden diskussion, om, hvordan kommunerne fastholder syge i kontanthjælp i stedet for at sende dem videre i revalidering eller på førtidspension.
Hvad synes du selv om tonen på de sociale medier?
- Tonen er hård, og det er den begge veje. Jeg er ikke kendt for at have fløjlshandsker på, og det tager jeg også nogle tæsk for. Jeg spiller med åbne kort og kalder en spade for en spade.
Hvad synes du om, at tonen er hård?
- Selvfølgelig er det ikke ok, at tonen er hård. Den kunne altid være bedre. Nu er det altså sådan, at tonen er som den er. Og det kunne man da godt arbejde på at lave om, men altså ja … Jeg kunne godt have mere rund mine udtalelser, men det var jeg så ikke lige her.

Kenneth M. Nielsen, der var kandidat for LA ved sidste kommunalvalg. Foto: Liberal Alliance i Faxe