Det var et stort chok for 54-årige Janne fra Frederikssund at opdage, at billeder fra hende og hendes datters åbne Facebook-profiler pludselig indgik i kommunens vurdering af hendes fysiske tilstand, fortæller hun.
- Jeg blev rasende og tænkte, at det kan bare ikke være rigtigt. Men jeg blev også utrolig ked af det, for jeg følte mig forsøgt banket på plads af kommunen, da kommunen ikke havde partshørt mig omkring billederne, fortæller Janne, der af hensyn til sine to døtre ikke ønsker at stå frem med efternavn.
I befolkningen er der delte meninger om, hvorvidt kommuner som en del af deres sagsbehandling må undersøge borgeres åbne Facebook-profiler.
Det viser en ny undersøgelse blandt 1.040 danskere, som Analyse Danmark har foretaget for Avisen.dk. Mens knap to ud af fem, 38 procent, finder det i orden, mener lidt over halvdelen, at det er forkert.
Janne er en af dem, der selv har erfaret, hvordan kommunen bruger oplysninger fra Facebook i deres sagsbehandling.
Gemte krykker bag ryggen
I 2015 blev Jannes yngste datter konfirmeret. Janne er plaget af gigtsmerter, der gør, at hun selv på gode dage højst kan gå omkring 90 meter. Men hendes sygdom skulle ikke være i centrum på teenagedatterens store dag.
Ceremonien i kirken klarede Janne derfor alene med hjælp fra krykker, og først under festen om aftenen måtte hun tilbage i sin kørestol. Men bare det, at have støttet sig til krykker i kirken, var Janne ked af. Hun har været aktiv rytter og sejler i mange år.
- Det, at skifte saddel og sejl ud med krykker og kørestol, har ikke ligefrem været min fremtidsdrøm, siger Janne, der har været sygemeldt med en autoimmun gigtsygdom siden 2013, og som i dag er i et ressourceforløb.
Konfirmationens blev foreviget med en række fotos, og på et af dem kan man ikke se Jannes krykker.
- Da gruppebilledet blev taget, var krykken placeret bag ryggen på min eksmand og andre familiemedlemmer, så den ikke var synlig, siger hun.
Netop det foto downloadede man i Frederikssund Kommune senere fra Jannes datters åbne Facebook profil og brugte det som en del af hendes sagsbehandling. Det fandt hun ud af ved at søge partsaktindsigt i sin egen sag.
På den måde blev hun klar over, at billedet og andre billeder fra både hendes egen og datterens Facebookprofil var blevet brugt som en del af kommunens sagsbehandling, forklarer hun.
Billede fra før sygemelding
Det er blevet mere almindeligt, at kommunen bruger sociale medier, når de foretager sagsbehandling. I en rundspørge til landets fem største kommuner, som Avisen.dk foretog i december, svarerde alle fem, at Facebook er en del af sagsbehandlingen i deres kommune.
Et af de øvrige billeder, som kommunen havde hentet ned fra Jannes datters Facebookprofil, stammer fra et besøg på kunstmuseet Louisiana i september 2015.
Der var også taget et billede, hvor Janne plukker hyldeblomster.
- Billedet fra hyldeblomstturen er taget i sommeren 2011, hvor jeg ikke var bosiddende i Frederikssund Kommune, sygemeldt eller på overførselsindkomst, siger hun.
Kommunen havde kun udvalgt billeder, hvor Jannes hjælpemidler ikke var synlige, selvom der, ifølge hende, lå flere billeder, hvor hun sad i kørestol eller brugte krykker. Der lå også en video, hvor hun sad i kørestol.
Beskyldt for at producere møbler
Janne, har primært været beskæftiget indenfor salg. I sin fritid har hun tidligere sat gamle møbler i stand, malet og syet puder, men hendes kreative interesse har også været brugt imod hende, mener hun.
Kommunen havde nemlig opdaget, at Jannes ældste datter havde annonceret på Facebook, at hendes mor fremstillede og solgte plankeborde.
Af den grund modtog Jane i december 2015 en mail, som Avisen.dk har set, fra en af kommunens visitatorer.
I mailen gøres hun opmærksom på, at kommunen havde fremsendt dokumentation til Ankestyrelsen om, at hun ikke var så syg, som hun selv havde givet udtryk for. Det blev gjort, fordi Janne havde anket et afslag om hjælp til rengøring og køb af bil.
De plankeborde, som Jannes datter forsøgte at sælge, havde været brugt til den yngste datters konfirmation.
Men opslaget på Facebook var misvisende, fortæller Janne. Bordene var blevet fremstillet til den yngste datters konfirmation og skulle derefter sælges videre. Janne havde udtænkt designet, men hun havde stort set ikke taget del i fremstillingen af bordene.
- Jeg havde fået foræret gamle gulvbrædder, som jeg fik venner til at skære til, slibe og samle for mig efter mål. Som ben blev der brugt bukke fra IKEA. Jeg har kun smurt olie på dem, siger hun.
Kommunen: Ja, vi bruger Facebook
Frederikssund Kommune ønsker ikke at stille op til interview eller at kommentere den konkrete igangværende sag, men oplyser i en mail til Avisen.dk:
"Generelt er vi som kommune forpligtet til at undersøge og oplyse en sag tilstrækkeligt. Det kan forekomme, at Frederikssund Kommunes medarbejdere benytter de sociale medier til at indhente oplysninger i behandling af borgeres sager. For at belyse visse typer sager kan der indgå frit tilgængelige billeder og oplysninger fra eksempelvis en Facebook-profil for eventuelt at lade det blive en del af grundlaget for vurderingen."
I Frederikssund Kommune har man ikke nedskrevet en politik for, hvordan borgeres sociale medier kan bruges i sagsbehandling. Men kommunen understreger, at medarbejderne kun må og kan inddrage de informationer, som er frit tilgængelige og relevante:
"På samme måde som øvrige oplysninger i forbindelse med borgeres sager vil frit tilgængeligt materiale fra Facebook kunne indgå i kommunens samlede vurdering af en sag. Informationerne vil dog aldrig stå alene," står der i mailen.
Betaler høj pris
Janne mener, at inddragelsen af opslag og billeder fra Facebook har haft indflydelse på, at hun har fået afslag på støtte til køb af bil og rengøring i hjemmet.
Og den manglende hjælp fra kommunen har haft en høj pris, oplever Janne, der er fraskilt og bor sammen med sin yngste datter.
- Jeg føler, at jeg misbruger mine venner, naboer, eksmand og børn, fordi jeg ikke kan få hjælp fra kommunen til støvsugning og gulvvask, siger hun.
Avisen.dk kender Jannes fulde identitet.