Administration 

Jødedom, kristendom og islam advarer mod krig og anviser veje til forsoning og fred

Debat
en jøde og en muslim spiller skak
En jøde og en muslim spiller et fredeligt slag skak på denne fresco fra det 13. århundrede.

"Det, som i medierne og den offentlige debat nogle gange kaldes religiøs krig, er næsten aldrig alene religiøst genereret eller motiveret, men snarere relateret til sociale og politiske kriser, ulighed og kamp om magt..."

Dette er en klumme og et udtryk for skribenternes egen holdninger og synspunkter.

I disse dage er det tre år siden, at Rusland i strid med alle internationale aftaler angreb  Ukraine. Krigen er kommet tættere på, og vi lever i en ny tid, hvor krig og konflikt også i vores nærområder er en realitet.

I tiden efter Anden Verdenskrig - og i lyset af de mange millioner døde og krigens enorme ødelæggelser - stod det klart for mange, hvor let mennesker og nationer kan komme på vildspor. Derfor var der brug for at opbygge strukturer og indgå bindende aftaler på verdensplan for at hindre, at verden igen skulle ende i en omfattende krig. Etableringen af FN og vedtagelsen af menneskerettighederne var væsentlige skridt i den retning. ”Aldrig mere krig” var drømmen.

Tre-årsdagen for Ruslands omfattende invasion af Ukraine markeres samtidig med,  at der fra flere sider bliver rejst tvivl om netop de strukturer, der de sidste 70 år har reguleret vores internationale relationer, og som har dannet basis for udviklingen af vores velfærdssamfund.

Det er lige nu usikre tider, hvor stormagter mere ser ud til at satse på de stærkes ret end på en verdensorden med fælles retningslinjer for alle. I en tid med usikkerhed er der vejledning at hente i de religiøse traditioner, som kristendom, jødedom og islam repræsenterer, og hvis rødder går dybere i historien end de FN baserede retningslinjer og aftaler.

Hvad fortæller de religiøse traditioner om krig og konflikt?

Religion bliver i offentligheden ikke så sjældent associeret med konflikt, men selvom religion i historiens løb har været brugt som argument for diskrimination, konflikt og krig, så er religion efter vores opfattelse ikke i sig selv konfliktskabende. Som ledere i kirker og trossamfund er det vores opfattelse, at religion ikke må være grund til eller argument for krig. Og i vores øjne kan religiøse forskelle ikke legitimere at gå i krig.

Vi hæfter os ved og glæder os over, at religioner og religiøse traditioner historisk har bidraget til retfærdige forsoningsprocesser og dermed til fred og fredelig sameksistens mellem mennesker af meget forskellig observans.

Det, som i medierne og den offentlige debat nogle gange kaldes religiøs krig, er næsten aldrig alene religiøst genereret eller motiveret, men snarere relateret til sociale og politiske kriser, ulighed og kamp om magt.

Guds navn har været misbrugt som et dække for andre motiver omkring krig og konflikt. Når nogen siger, at Gud er med dem mod nogle andre, er det i reglen udtryk for misbrug af religion i et politisk anliggende. Religion må efter vores opfattelse aldrig misbruges til at dæmonisere andre mennesker.

Kan man retfærdiggøre, at gå i krig?

Der er i tidens løb i de religiøse traditioner udviklet forskellige teorier og forestillinger omkring begrebet ”retfærdig krig”, som har dannet baggrund for de konventioner, vi kalder krigens love.

Der går således et tydeligt spor fra religiøse debatter om, hvorvidt krig kan tillades til vore dages regler i FN om, hvordan en krig skal føres.

Der er overordnet tre principper, der stammer fra religiøse debatter om adfærd under krig, og som er fastlagt af konventionerne:

(1) mål bør kun omfatte kombattanter og legitime militære og industrielle komplekser;

(2) kombattanter bør ikke bruge uretfærdige metoder eller våben (f.eks. klyngebomber eller brug af tortur);

(3) den anvendte magtanvendelse skal stå i rimeligt forhold til det tilstræbte mål.

Derudover er der FN-pagtens kapitel 7 om trusler mod freden, fredsbrud og angrebshandlinger. Her er bl.a. nævnt den naturlige ret til individuelt eller kollektivt selvforsvar i tilfælde af et væbnet angreb (artikel 51).

Selve udtrykket “retfærdig krig” er let at problematisere og ofte misforstået og misbrugt. Vi mener dog, at det kan benyttes, hvis det præciseres som:

*    motivet bag at føre krig: som forsvar for at afværge folkedrab m.v.,

*    at det altid er sidste udvej, når alle andre mindre voldelige veje anses for umulige,

*    at de krigsførende folkeretligt følger krigens love.

I dag foregår krig ofte meget tæt på civile. Krig er helt inde i hjertet af befolkningscentrene. Det kræver stor moralsk integritet af soldaterne under disse omstændigheder at kunne føre en krig, som følger krigens love.

Fokus på spørgsmålet, om en krig kan kaldes retfærdig eller ej, kan imidlertid føre til en manglende opmærksomhed overfor de menneskelige omkostninger, der under alle omstændigheder er ved krig. Når krigen først er brudt ud, svækkes sansen for den menneskelige dimension og bevidstheden om, at fjenden også er et menneske. Uanset hvor retfærdig en krig ser ud, kan det føre til mere uretfærdighed.

Sker det, at krigen alligevel bryder ud,  vil vi have brug for globale instrumenter som FN, der kan anvise og bistå med interventioner, der kan dæmpe krigshandlinger og lede imod fredsforhandlinger og etablering af en retfærdig fred.

Vi ser imidlertid i dag, at medlemmerne af FNs sikkerhedsråd på grund af modsatrettede politiske interesser har svært ved at blive enige om at gøre noget, når en krig er brudt ud. I sådanne situationer kan FNs Menneskerettighedsråd træde til med klare udtalelser om brud på fælles vedtagne internationale regler.

Generelt kan man sige, at en regelbaseret verdensorden er et værn for militært svagere stater imod en tilbøjelighed for stærke nationer til at agere primært eller alene på forestillingen om den stærkes ret (jungleloven).

I Danmark har et regelbaseret system til regulering af internationale konflikter været en integreret del af vores udenrigspolitiske dagsorden. Det er det, vi står for, når vi taler i FN. Danmark har altid troet på og støttet de internationale institutioner, og det mener vi, at vi skal fortsætte med.

Domstole er generelt mindre afhængige af øjeblikkelige stemningsændringer end det politiske system. Domstole er generelt upartiske og kan derfor bidrage til at håndhæve retfærdigheden uanset hvem, der sidder på anklagebænken. Derfor er internationale domstole vigtige midler til at undgå, at konflikter udvikler sig til krig og til at bidrage til holdbare og retfærdige fredsslutninger. 

Mangel på tillid er en kilde til krig og konflikt og en forhindring for forsoning og etablering af retfærdig fred.

Uden kontakt eller dialog vil konflikt nemt kunne starte og eskalere.

Over for sådan et mistillids-regime rummer vores religiøse traditioner et kald til at genkende også fjenden som et medmenneske med bevidsthed og drømme og længsel efter fred som vi selv. Den naturlige mistillid, som konflikt og krig avler, får et modspil af vores religiøse traditioners insisteren på et menneskesyn, som er forankret dybere i troen på, at vi og verden er i Guds hænder, og at der er en magt af en anden slags end den, der er relateret til militær magtanvendelse.

Det ville blive en fattig og farligere verden, hvis vi glemte religionernes insisteren på medmenneskeligt ansvar og muligheden for retfærdig forsoning og fremover kun lod magtdemonstration være retningsgivende for relationerne mellem uafhængige stater.

Klummens underskrivere er: 

Christian Alsted, Biskop for Norden, Baltikum og Ukraine, Metodistkirken

Safia Aoude, Alema, Muslimernes Fællesråd

Naveed Baig, Imam, Dansk Islamisk Center

Hans-Ole Bækgaard, Formand for Kirkelig Forening for den Indre Mission i Danmark

Keld Dahlmann, Generalsekretær, DanskOase

Ruben Holmgreen Falk, Generalsekretær, Kirkernes Integrations Tjeneste

Czeslaw Kozon, Biskop, Katolsk Kirke i Danmark

John Nielsen, Generalsekretær, Evangelisk Frikirke Danmark

Mette Møbjerg Madsen, Generalsekretær, Menighedsplejen i Danmark

Bodil Højbak Møller, Generalsekretær Baptistkirken i Danmark

Jan Risan, Territorialleder / TC, Frelsens Hær

Søren Skovgaard Sørensen, Generalsekretær Luthersk Mission

 

Forum under Religion & Samfund www.resam.dk

et luftfoto af et landområde
Nyheder

Danmarks største 

indkøbsområde
bliver forsinket

en vogn på en svævebane
Krimi

Mindst fire er døde i svævebaneulykke

Nyheder

Trump og Meloni erklærer sig sikre på EU-USA-toldaftale

to logoer
Nyheder

Temu og Shein gør

klar til prisstigninger

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Strand afspærret:

Formodet granat sprængt

maskine med masser af pengesedler
Nyheder

ECB sænker renten

- det betyder det for dig

en elg ligger ned
Dyreliv

Elg-tv er gået i luften
- millioner ser med

en dronning vinker
Kongelige

Se private billeder

fra fejringen

af dronning Margrethe

en bygning
Nyheder

Novo-rivals vægttabspille består

en fartkontrol
Krimi

Vanvidskørsel:

Kommune mister bil

til 274.000 kroner

en mand der snakker
Nyheder

DF vil sende bevæbnede soldater til Grønland

Krimi

Arbejdsulykke: 
Metalplade

faldt ned over mand

en mand kigger på fotografen
Kendte

Harvey Weinstein

har særligt ønske

et møl
Livsstil

Insekt vil invadere og plage dig - lægger 100 æg ad gangen

mand og to kvinder - mor med søn og datter
Kendte

Seebach-brødre

fortsætter krigen 

personer i senge på et hospital
Sundhed

Seks døde med

myggebåren

sygdom på tropeø

hænder med handsker holder piller
Nyheder

Tiltales for medicindrab

på 15 patienter

påskeliljer i potte
Nyheder

Vi får blodregn i påsken

politikøretøjer på lille vej
Krimi

Søger vidner: Gravid

overfaldet af fem mænd

mænd kigger på pc skærme på børsen
Nyheder

Handel står til nedgang

på grund af Trump

indkøbsvogn med varer
Nyheder

Uddeler 200 ton

overskudsmad i påsken

ung kvinde med blomsterbuket mellem sine forældre
Kongelige

Deler skøn video fra

Isabellas store fest

Sport

Klar til kvartfinale

mand på talerstol vifter med armene
Nyheder

Californien

sagsøger Trump

Et indkøbsbånd med madvarer på
Nyheder

Her er butikkernes åbningstider i påsken 2025

mand står i butikscenter
Nyheder

De rigeste danskere

udleder meget mere CO2

dronning med familie på trappe
Kongelige

Dronning Margrethe

mødt med klapsalver

dansk kvinde i rød kjole på en scene
Kendte

Nørby revser Søren Ryge:
Humorforladt og højtidelig

Dronningen går forbi en række mænd
Nyheder

85 år i dag:
Dronningen nedtoner fødselsdag

ulv kigger ind i kameraet
Nyheder

EU-lande er enige:

Vil lempe på beskyttelsen

Smilende mand
Nyheder

Trump: Overdrager kontrol til militæret

blåt blink på biltag
Krimi

Farlig dansker på flugt:
Pågrebet i Tyskland

Frokosttallerken med pålæg pyntet med lidt salat
Livsstil

Her køber du billigst ind til din påskefrokost

en ung kvinde i fin kjole
Kongelige

Prinsesse Isabella

fejrer sin fødselsdag

Krimi

Svensk dreng anholdt i Sydney: 
Ville hverve personer til
lejemord i Danmark

Nyheder

Forsvaret vil træne soldater i Ukraine

Nyheder

Ny formand for Det Etiske Råd

tre mænd står tæt sammen
Film og TV

Nye ansigter sat på

troldmændene på Hogwarts

to personer smiler til fotografen
Krimi

Bøde-truet cirkus:

Det er et pisse godt

sted, siger Bubber

en mand med solbriller kigger på fotografen
Kendte

Thomas Bo Larsen:

- Det var så fedt

Pengesedler og mønter
Helt vildt

Lotto-million

skabte respekt

en ulv
Nyheder

Venstre: Vi kan ikke

acceptere problemulve

cirkusvogne og et cirkustelt
Krimi

Cirkusdirektør om ulovlig arbejdskraft: Vi har behandlet dem godt

to personer stillet op til fotografering
Kendte

TV 2-vært siger stop

en mand med briller
Krimi

Farlig voldsmand er flygtet - kontakt ham ikke

En tom butik i en gågade
Nyheder

Butiksdøden er massiv

champagne hældes op på glas udenfor i solen
Nyheder

Det sker der hvis du vinder over en million

Nyheder

Gammel politikutter solgt for over tre millioner 

et lommeur
Helt vildt

Lommeur fra dansk Titanic-passager sættes på auktion

Trump i det Ovale værelse
Nyheder

Trump: Slut med penge til FN og Nato

en børskurve
Nyheder

Danske aktier ved at blive genoprettet

et kæmpe hus med flot lys i
Livsstil

Her er Danmarks dyreste lejebolig

Et fly i luften
Rejser

Her er lufthavnene med flest forsinkelser

en smilende prinsesse
Kongelige

Prinsesse Isabella fejrer sin fødselsdag med 1.000 unge

Krimi

Kvinde er dømt for at sætte ild til flere campingvogne

Nyheder

Togkaos her til morgen: Overgravet kabel 

Trump peger
Nyheder

Medieforsker: Vi vil alle læse om Trump 

politifolk bag afspærringer
Krimi

Fundet død i skov

Person går tur ved sø
Nyheder

20 graders varme venter

Portræt af kvinde på løber
Kendte

Kim Kardashian skal vidne i røverisag

Tennisspiller på banen
Sport

Rune finder rytmen og spiller sig videre i Barcelona

forbryderfoto af ung mand
Krimi

Teenager ville dræbe Trump

Dronning Mary med kasket
Nyheder

 Mary i dyb sorg

Seks kvindelige astronauter
Nyheder

Katy Perry på smuttur til rummet

Mand i jakkesæt interviewes
Nyheder

Eks-borgmester kan score 18 mio. 

Klovn snører sine sko
Krimi

Cirkus risikerer millionbøde

kiosk med stort skilt om lottogevinst
Helt vildt

Efterlyser tre millionærer:

Her er kuponerne købt 

to personer under en jagt
Nyheder

Kong Frederiks ven

død i skiulykke

Nyheder

Politikere spillede penge

på valgudskrivelse

cykelrytter ser udmattet ud
Sport

Kylede flaske mod cykelstjerne:

Melder sig selv 

sort taxa på gaden
Krimi

To amerikanere fængslet:

Slog og sparkede

taxachauffør

pengeseddel med motiv
Nyheder

Sidste chance:

På jagt efter

pengesedler 

person får stik med kanyle
Sundhed

Kræftform kan være

udryddet i Danmark

om 15 år

tre kvinder poserer
Nyheder

Katy Perry vil synge på rumrejse

tre personer i kutter
Film og TV

Afslører: Mere Forræder

på vej

Nyheder

Togkaos i Jylland

mand jubler på golfgreen
Sport

Wozniackis eks brød

forbandelsen 

redningsmandskab til stede ved flod
Nyheder

Efter dødsulykke:

Helikopterfirma lukker 

kampfly holder på landingsbane
Nyheder

Danskerne vægter forsvar

og sikkerhed højere

end klima