Julen er hjerternes tid og selv statsministeren lytter til "Last Christmas" på kontoret, mens hun skriver julekort, må man forstå på facebook. Mette Frederiksen vil gerne ligne dig eller mig, men sådan er det ikke. Hun er statsminister, og det er heller ikke de andre partiledere, hun skriver julekort til, hvis du fik den tanke.
Det har været et langt år i dansk politik og de fleste er nu på juleferie - men ikke partilederne. De er på hele tiden, så hvordan har de klaret sig i 2024:
Foto: Ritzau/Scanpix
Mette Frederiksen, Socialdemokraterne
Det har været et besværligt år for landets statsminister, der trods store aftaler om klima, sundhed og uddannelse ikke føler, at hun bliver passende belønnet.
Måske derfor hun himlede og kaldte ‘Vorherre til hest’ om Liberal Alliances eneste regeringsdeltagelse. Måske følte hun sig bare presset.
Statsministeren har flere gange i løbet af året forsøgt at tale verdens kriser op, men det virker ikke til, at danskerne følger hende og mærker faren. SF tager alle de røde stemmer, der er utilfredse med ‘den mærkværdige regering’; som Mette selv kaldte den i år og... Det er mange.
Mette Frederiksens hårde linje i sikkerhedspolitik - hun er blevet Europas høg - har heller ikke appel. Baglandet er begyndt at røre på sig og selvom Mette Frederiksen ofte skifter de politiske holdninger ud, senest er hun er blevet glødende EU-tilhænger, og hun har modtaget en orden fra Kongehuset, er hun ikke truet.
Hendes udmelding om en ny pensionsalder viser, at hun stadig er en af de mest drevne politikere og har reelt givet hende mulighed for at spille opposition til sin egen regering. Der er stor opbakning til forslaget (eller hvad det var?) blandt befolkningen og alle andre partier hopper lige nu rundt efter hendes dirigentstok. Mette styrer.
Foto: Ritzau/Scanpix
Troels Lund Poulsen, Venstre
Troels Lund Poulsen udviklede sig i 2024 til Danmarks politiske comeback-kid, og han kan sætte sig til julebordet med sit underspillede smil. Han fik som vicestatsminister tilført flere milliarder til Forsvaret, der betalte tilbage med endnu flere problemer.
Troels og hans nye makker, Stephanie Lose, fik derimod ro på landbruget og baglandet med en aftale om nye klimaafgifter, hvor landbruget dog får det hele tilbage - med renter. Det var en bedrift. Troels og Stefanie har skabt en tro på noget større i Venstre med ligningen: TO kedelige giver EN vinder.
Foto: Ritzau/Scanpix
Lars Løkke Rasmussen, Moderaterne
Det har været én lang nedtur for Lars Løkkes parti, Moderaterne, hvor betegnelsen ‘klovnebus’ i 2024 bed sig fast.
Det blev ikke årets ord. Det blev i stedet fedtemøg, og det er næsten det samme. Spørgsmålet er, om der er en nedre bund for partiet, der ser ud til at miste alle vælgerne. Lars Løkke er derimod en ovenud driftsikker udenrigsminister, der med pondus og flid flyver verden rundt i dyre private fly, som altid får Ekstra Bladet op i det røde felt.
Den pragmatiske udenrigspolitik er Løkkes opfindelse og han ligner en glad mand, der trods partiets alvorlige nedtur ikke har problemer med sit bagland - der er ikke noget. På Christiansborg tør ingen journalister skrive Løkkes politiske nekrolog. Det har de nemlig prøvet, men Lars Løkke Rasmussen er her stadig.
Foto: Ritzau/Scanpix
Pia Olsen Dyhr, SF
Med en minimal indsats har Pia Olsen Dyhr og SF scoret en maksimal gevinst. De stiger og stiger i meningsmålingerne og suger socialdemokrater til sig.
Det mest spændende spørgsmål er: Kommer der en måling, hvor SF er større end Socialdemokratiet? Så vil missionen være fuldbragt.
Pia Olsen Dyhr har ikke gjort alverden i løbet af året, hvor det vigtigste har været ikke at begå nogen fejl, der flytter opmærksomheden væk fra opturen. SF er med i mange aftaler, så Pia kan vise, at hun og partiet er regeringsdueligt - igen.
Den eneste aftale med et rigtigt SF-aftryk er et kommende forsøg med skolemad for 20.000 elever. Kan nogen huske, hvornår Pia Olsen Dyhr sidst sagde noget vigtigt? Nej vel, men det er en vinderformel.
Foto: Ritzau/Scanpix
Alex Vanopslagh, Liberal Alliance
Alex og Liberal Alliance lignede længe en af årets store vindere, og de er da også betydeligt større ved årets udgang end ved valget i 2022. Men spørgsmålet er, om ikke Alex og LA skulle være endnu større?
Europaparlamentsvalget gav godt nok valg til Henrik Dahl og dermed en bekymring mindre for Alex Vanopslagh, men de havde håbet på mere. Partiets kampagne var en katastrofe, hvor han forsøgte sig med humor, der for en gang skyld var uden overskud, så nu leder Alex efter sin profil.
Skal han være ‘Daddy’ med de unge på tiktok eller skal han være seriøs og statsministeragtig med holdninger om krigen i Ukraine og Syrien. Opturen er fladet ud og Alex Vanopslagh leder.
Foto: Ritzau/Scanpix
Inger Støjberg , Danmarks Demokraterne
Inger og Danmarks Demokraterne er bundsolide som en John Deere på en grusvej. Inger ved, hvornår hun skal slå til og aktivere traktortræk og københavner-bashing.
Hun er helt tydelig provinsens og udkantens stærkeste forkvinde. Ja, det hedder forkvinde. Ikke noget med forperson og andet wokepjat. Hun og partiet har ikke haft nævneværdige problemer i 2024, og det er iøjnefaldende, hvor professionelt hun har etableret sig, når man sammenligner med Moderaternes første to års dilettanteri. Inger ved man, hvor man har.
Foto: Ritzau/Scanpix
Mona Juul, Konservative
Hvem?
Foto: Ritzau/Scanpix
Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti
Messerschmidt slutter året på en gevaldig optur og i sin glansrolle, som det talende orakel, der forsvarer det ledige standpunkt.
Senest meldte Messerschmidt ud, at han har fået nok af Ukraine og Zelenskyj. Et synspunkt, der er nok vælgere til. Morten Messerschmidts krop og tale begynder efterhånden at følge hinanden. Tidligere har han været en distingveret herre i en ung mands krop, men nu begynder det at matche.
Messerschmidt og Dansk Folkeparti vinder hver gang, de kan tvinge de andre politikere ind i udlændingedebatten, senest i forbindelse med tildeling af statsborgerskab. Morten Messerschmidt er en ivrig kirkegænger og i år behøver han ikke at bede en bøn for partiet. Det er på skinner.
Foto: Ritzau/Scanpix
Pelle Dragsted, Enhedslisten
Den veltalende unge mand er blevet ældre, og for første gang virker han bleg og usikker. Men han og Enhedslisten er blevet udfordret, som de ikke er blevet siden etableringen for 35 år siden.
Det tog meget langt tid for partiet og spidserne at indse, at det i 2024 er afgørende at lægge klar afstand til terrorforbindelser. Der er medlemmer af Enhedslisten, der ikke tager klar afstand til Hamas eller dropper forbindelserne til DFLP, der var med i angrebet den 7. oktober 2023.
Endelig og omsider måtte Pelle og partiet have et ekstraordinært årsmøde, der ændrede vedtægterne, så de kunne ekskludere de mest revolutionære medlemmer. Opgøret ligner de gode gamle dage i 70’erne med SAP, KAP, DKPML og en række andre små fraktioner, der bekæmpede hinanden indædt.
Pelle Dragsted er presset som aldrig før, men han kan glæde sig over, at storby-vælgere nærmest er ligeglade. Det ser ikke ud til at koste stemmer. Pelle Dragsteds pludselige problemer får ham til at ligne enhver konventionel politiker på Borgen.
Foto: Ritzau/Scanpix
Alternativet, Franciska Rosenkilde
Hvem tegner egentlig partiet? Franciska Rosenkilde er for det meste usynlig og modsat Pia Olsen Dyhr giver det ingen gevinst for Alternativet. Franciska Rosenkilde præsenterede selv årets overbud på velfærdspolitikken: En kontant gave på 100.000 kroner til alle danskere.
Det forslag fik ikke den store medvind, måske fordi det ville koste 200 milliarder det første år og intentionen med gaven var, at danskerne skulle holde fri. Men det var selvfølgelig alternativt.
Foto: Ritzau/Scanpix
Martin Lidegaard, Radikale
Hov, jeg glemte helt Martin Lidegaard fra de Radikale, og det fortæller desværre alt. Lidegaard og de Radikale er klemt af Moderaterne, der stort set har taget deres politik og position.
Lidegaard er som formand klemt af Zenia Stampe og Samira Nawa og de giver ham meget lidt plads. Det ændrede 2024 ikke på og Lidegaard er blevet en kustode i eget parti.
Michael Dyrby er tidligere ansvarshavende chefredaktør og en af Avisen.dk's faste klummeskribenter. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix