Det skal helst ikke lugte brunt og brændt, når du laver risengrød. Heldigvis kan du undgå risikoen for brændt grød - og besværet med at røre og røre - ved at tilberede den søde julespise i ovnen i stedet for på komfuret.
- Når du lægger låg på og lader gryden stå på en stabil varme inde i ovnen, er det meget svært at brænde grøden på, siger Lasse Skjønning Andersen, der er stifter af og direktør for restaurant- og produktkæden Grød.
Som det allerførste tænder du ovnen og lader den forvarme på 125 grader – gerne på varmluft hvis muligt. Dernæst finder du din bedste risengrødsgryde frem fra skabet.
- Nogle argumenterer for, at det er bedste at bruge en støbejernsgryde, fordi den er lidt tykkere i metallet. Men du kan sagtens bruge en helt normal stålgryde. Det er i min bog ikke afgørende for resultatet. Det vigtigste er, at gryden får varme fra alle sider, siger Lasse Skjønning Andersen.
Bland nu de tre ingredienser grødris, sødmælk og salt i gryden, og bring langsomt blandingen i kog én enkelt gang på komfuret. Derefter sætter du den ind i ovnen.
Lasse Skjønning Andersen foretrækker sin risengrød helt enkel med kanelsukker og smørklat. Af og til skifter han dog kanelsukkeret ud med estragonsukker, som smager lidt af lakrids, fortæller han. (Arkivfoto). Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
I alt skal risengrøden have omkring 40-45 minutters ovntid, men efter 30 minutter anbefaler Lasse Skjønning Andersen, at du holder ekstra øje med den, så den får lige præcis den konsistens, du gerne vil have.
- Efter en halv time begynder risene at suge rigtig meget væske til sig, og derfor er det godt at begynde at røre i gryden hvert femte minut.
Pas dog samtidig på med at være alt for ivrig med omrøringen, påpeger han.
- Du kan ødelægge grødens tekstur, så den enten bliver helt tør inde i kernen eller ender overkogt, lyder det fra grødeksperten, der selv holder meget af risengrød.
- For mig er det mest af alt barndomsmindet fra farmors gård i Nordjylland. Det er forbundet med så meget kærlighed og ægte hygge. Og så er der bare noget rart ved gentagelsens glæde, og det i en periode af året er okay at spise dessert til aftensmad.
Når Lasse Skjønning Andersens farmor lavede risengrød, benyttede hun sig af det såkaldte dynetrick, hvor gryden pakkes ind i en dyne og færdigkoger omgivet af de varme dun i et par timer.
Tricket holder stadig, siger han. Men det er dog vigtigt, at dynen er helt ren, og at grødens temperatur ikke når for langt ned.
- Den skal være over 65 grader og også gerne mere. Hvis temperaturen når ned under det niveau, skal man sørge for at varme grøden godt igennem på komfuret inden servering. For bliver den lunken, kan der udvikle sig dårlige bakterier, fortæller Lasse Skjønning Andersen.
Han serverer oftest risengrøden helt klassisk med kanelsukker og en smørklat. Men toppingen kan nemt piftes lidt op, hvis der er stemning for det.
- Nogle gange laver jeg estragonsukker, hvor jeg blander lidt frisk estragon med rørsukker, og så får man sådan en lidt lakridsagtig sukkersmag, som er god i kombination med en smørklat, ristede hasselnødder og måske et par skiver pære, siger Lasse Skjønning Andersen.
FAKTA: Erstat komælken med planter
- Det er muligt at lave en cremet og sødmefuld plantebaseret risengrød.
- I stedet for at koge risen op med sødmælk, kan du koge det i en blanding af havredrik og risdrik.
- Risdrikken har en sød smag, men er ikke så cremet. Til gengæld har havredrikken en cremet konsistens, og derfor fungerer de to godt i kombination.
Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus