Miraklernes tid er ikke forbi. Janne Toft-Lind på 45 år spurter ned på biblioteket i Slagelse for at printe sin lejlighedskontrakt ud. Det utrolige er nemlig sket: Efter syv måneder som hjemløs har hun takket være gavmilde givere fået tag over hovedet.
I løbet af ugen er der med jævne mellemrum tikket alt fra 1 krone til 2.050 kroner ind på Janne Toft-Linds mobiltelefon. Efter hun i mandags fik afslag på hjælp fra kommunen, manglede hun nemlig de sidste 6.000 kroner til et indskud til den to-værelses lejlighed, hun havde fået i Slagelse.
Da det så ud som om, at Janne Toft-Lind fortsat måtte friste en tilværelse som hjemløs, opfordrede venner hende til at bede fremmede på Facebook om tilskud via MobilePay. Hun var skeptisk, men hun nåede målet på dagen, hvor indskuddet skal betales.
Avisen.dk har fanget Janne Toft-Lind, mens hun iler mod biblioteket og boligselskabet for at betale. Hun er forpustet, grådkvalt af glæde og må ofte lede efter ordene.
- Jeg er så lykkelig og taknemmelig. Jeg kan ikke finde ord. Det er umuligt. Det er lige, så jeg tuder. Det er helt vildt, siger Janne Toft-Lind, før hun må skynde sig videre.
Den nye lejlighed koster blot 4.000 kroner om måneden alt inklusiv. I alt er indskuddet på lige over 14.000 kroner.
I allersidste øjeblik
Janne Toft-Lind er socialpædagog. Hun er enlig med flere voksne børn. Hun har selv to døtre, men derudover har hun stadig tæt kontakt til to stedbørn. hvoraf den yngste på 18 år stadig boede hjemme, da hun måtte gå fra sit hus. Han kan nu flytte hjem til sin bonusmor igen. Hun har også haft fire plejebørn under sine vinger, dog har hun kun kontakt med de to i dag.
Hun har modtaget hjælp i alle størrelser.
- Folk har givet alt, hvad de kunne. For nogle har det været en ti'er eller en tyver. Det mindste jeg har modtaget er 1 krone og 33 øre. Uden selv de mindste tilskud havde jeg ikke kunne klare det her, siger Janne Toft-Lind

Billedet fra Facebook, der gjorde det muligt for folk på Facebook at skaffe Janne Toft-Lind tag over hovedet. Foto: Privat.
Et langt år på ulovlig ydelse
De sidste par år har været noget af en prøvelse for Janne Toft-Lind. I 2015 blev hun sygemeldt fra arbejdet, da man fandt en ondartet svulst i brystet. Operationen gik godt, men da hun var sygemeldt i over et år faldt hun for sygedagpengereglerne. I stedet blev hun ulovligt placeret på integrationsydelse. Men selv i den svære tid, fandt hun overskud til at hjælpe andre.
- Jeg blev sygemeldt fra mit arbejde som socialpædagog og røg på integrationsydelse, da jeg tidligere har arbejdet halvandet år i Sverige. Det betød så, at jeg måtte flytte fra mit hus. Jeg har boet rundt omkring hos familie og venner siden maj måned, siger hun.
Til at starte med boede hun en del hos sin gamle mor.
- Men da hun fik konstateret galoperende lungekræft for halvanden måned siden, gik det ikke mere. Så skulle jeg jo være støtte for hende og ikke omvendt, siger Janne Toft-Lind.
Derefter har hun kunne bo hos sin 20-årige datter. Hendes anden biologiske datter på 23 bor stadig i Sverige, hvor hun arbejder som sygeplejerske.
Det har tidligere været fremme, at det har været ulovligt, når danskere blev placeret på integrationsydelse efter ophold i et andet EU-land. Efter at Avisen.dk i tirsdags skrev, at danske statsborgere kan se frem til at få efterbetalt deres kontanthjælp, venter hun nu i spænding på at blive kompenseret.
Karma og manglende nattesøvn
Igennem sit liv har Janne Toft-Lind hjulpet danskere i knibe, og derfor er det måske ikke helt tilfældigt, at andre folks gavmildhed skal få hende ud af en svær situation.
- Jeg har jo altid gjort, hvad jeg kunne for at hjælpe andre, så jeg havde aldrig troet, at det var mig, der skulle stå her og bede andre om hjælp. Det er som om, at det, jeg har gjort i min fortid, betaler tilbage nu, siger hun.
Det er ren karma?
- Det tror jeg, for jeg kan jo læse beskederne, når folk har doneret. "Værsgo, nu er det pludselig jer, der mangler", skriver de. Nu er jeg lige ved at tude igen.
Sidste udvej
Især siden kontanthjælpsloftet trådte i kraft 1. oktober, har der været en række lignende opslag på sociale medier, hvor desperate danskere har bedt om penge og senest har TV 2 Østjylland fortalt, hvordan danskere snydes, når de tror, at de hjælper fattige med røven i vandskorpen. Derfor var Janne Toft-Lind også ganske betænkelig ved at bede fremmede om hjælp.
- Jeg gjorde det alligevel. Det var jeg nødt til. De negative reaktioner, jeg har fået, har jeg svaret med et lille hjerte og sagt tak, fordi du spurgte. For jeg vil ikke fodre så negative følelser. Jeg kan selv stå inde for, hvad jeg gør, siger Janne Toft-Lind.
De enkelte ubehagelige beskeder blegner dog ved siden af den store medmenneskelighed, som den enlige mor mødte i nødens stund.
- Det har været en overvældende reaktion. Hvis jeg var ved at miste troen på menneskeheden, så har jeg genvundet den nu, siger hun.
Efter at hun nåede målet, er det stadig strømmet ind med bidrag, og Janne Toft-Lind har haft travlt med at sende penge tilbage til gavmilde givere.
Da Avisen.dk taler med hende, efter at hun har modtaget nøglerne, har hun endda modtaget 100 kroner fra en folkepensionist fra Horsens. I beskeden står der, at de skal gå til en indflyttergave i form af en buket friske blomster til den nye lejlighed.

Kvitteringen, der viser, at Janne Toft-Linds tid som hjemløs er forbi. De 14.174 kroner i indskud blev betalt med hjælp fra fremmede, der hjalp med i alt 6.000 kroner. Foto: Privat.