Tyskland lukker fredag tre af sine sidste seks atomkraftværker.
Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Beslutningen har længe været kendt, og det sker som led i en plan om at droppe atomkraft og i stedet fokusere på vedvarende energi.
De sidste tre atomkraftværker skal efter planen lukkes i slutningen af 2022.
Den tyske regering har sat skub i planerne om at udfase atomkraft efter en stor katastrofe ved atomkraftværket i japanske Fukushima i 2011.
Her ødelagde et jordskælv og en tsunami kraftværket på Japans østkyst. Det skabte den værste atomkatastrofe siden Tjernobylulykken i 1986.
De tre atomkraftværker, der fredag lukker og slukker, ligger i Brokdorf, Grohnde og Gundremmingen. De to første har været operative i omkring 35 år, mens kraftværket i Gundremmingen er endnu ældre.
De seks tilbageværende atomkraftværker i Tyskland bidrog i 2021 med 12 procent af strømproduktionen på landsplan. Vedvarende energi udgjorde 41 procent, kul udgjorde knap 28 procent og gas omkring 15 procent.
Tyskland håber på at øge andelen af strøm fra vedvarende energi til 80 procent i 2030. Det skal ske gennem vind- og solenergi.
Tysklands nye regering, der har planer om at styrke indsatsen mod klimaforandringer, fastholdt planen om en udfasning af atomkraftværker, da den forhandlede en koalitionsaftale på plads efter valget i september.
Atomkraft er en meget omdiskuteret energikilde.
På den ene side er det en miljøvenlig energiform. Den kræver heller ikke lige så meget plads som eksempelvis vind- og solenergi.
På den anden side genererer atomkraftværker radioaktivt affald. Det forårsager skader på mennesker og naturen, hvis det ikke opbevares forsvarligt.
/ritzau/Reuters
/ritzau/Reuters