Flere end 368.000 mennesker i Danmark lever med diabetes. Det svarer til 6,1 procent af befolkningen og er det højeste antal nogensinde.
Det skriver Diabetesforeningen i en pressemeddelelse.
Foreningen anslår, at 467.000 mennesker lever med diabetes i 2030, hvis udviklingen fortsætter på samme måde.
- Vi står midt i en stille sundhedskatastrofe. Hvis vi ikke handler nu, ender vi med en virkelighed i 2030, hvor hver 13. dansker har diabetes, siger administrerende direktør i Diabetesforeningen, Claus Richter.
Der er ifølge Claus Richter ikke en bestemt årsag til, at flere lever med diabetes.
- Der er flere årsager til det, og ikke en bestemt. Det handler om, at vi lever længere, vores livsstil og sociale arv. Det er de tre væsentligste faktorer til, at flere og flere får diabetes.
- En af faktorerne er, at vi lever længere også med en kronisk sygdom som diabetes. Sidste år fik 20.000 diagnosticeret type 2-diabetes. Det er et udtryk for, at vi som enkeltpersoner og som samfund skal tage sygdommen mere seriøst, siger Claus Richter.
Af de 368.000 mennesker, der lever med diabetes har cirka 332.600 type 2-diabetes. Cirka 35.600 har type 1-diabetes.
Ved type 2 diabetes producerer bugspytkirtlen insulin, men det virker ikke, som det skal. Den type hænger sammen med alder, gener og overvægt.
Ved type 1 diabetes producerer kroppen ikke insulin, og glukose kan derfor ikke optages af cellerne. Det giver forhøjet blodsukker, som kan være farligt.
Ud over de 368.000 personer, der er diagnosticeret med enten type 1- eller 2-diabetes, anslås det at cirka 100.000 lever med type 2-diabetes uden at vide det.
- Det er de tre t'er, man skal holde øje med: tissetrang, tørst og træthed. Man kan også tage en risikotest, så man kan se, om man er i risiko for at få diabetes, siger Claus Richter.
I 2028 bliver de såkaldte kronikerpakker en del af sundhedsreformen. De skal give mennesker med type 2-diabetes ret til en personlig behandlingsplan.
Ifølge diabetesdirektøren er det et vigtigt første skridt, men ikke nok.
- De løser ikke det grundlæggende problem: at hele vores system er bygget op omkring akutte sygdomme, ikke kroniske, siger Claus Richter.
Omkring 500.000 har forstadier til type 2-diabetes. Tidlig opsporing kan mindske risikoen for alvorlige sygdomme. Det kan være skader på hjertet, nyrerne, øjnene og andet.
/ritzau/