I et lækket og foreløbigt udkast til en advokatundersøgelse, om hvorvidt Randers Kommune bærer et ansvar for et jordskred i Ølst, bliver kommunen frifundet.
Det skriver TV2 Østjylland, som er i besiddelse af dokumentet.
Især når det gælder ansvaret for selve jordskreddet, der fandt sted på Nordic Wastes ejendom i december 2023, bliver kommunen angiveligt fundet fri for ansvar.
Det samme gælder spørgsmålet, om hvorvidt kommunen har ført det nødvendige tilsyn med virksomheden.
- Vi finder ud fra en retlig vurdering ikke grundlag for at fastslå, at Randers Kommune har begået fejl eller forsømmelser i forbindelse med kommunens tilsyn med Nordic Wastes overholdelse af vilkår vedrørende jordskred, står der i rapporten ifølge TV2 Østjylland.
Dog bliver der i udkastet ifølge mediet rejst kritik af mangler og fejl i forvaltningens håndtering af Nordic Waste og grunden i den lille landsby Ølst syd for Randers.
I rapporten står det ifølge mediet beskrevet, at kommunen har givet Nordic Waste en række krav for at mindske risikoen for jordskreddet, og det vurderes altså, at kravene sammenholdt med kontrollen og tilsynet vurderes tilstrækkeligt.
Det er Advokatpartnerselskabet Energi & Miljø, der af staten er hyret til at udføre undersøgelsen.
Det er vigtigt at pointere, at rapporten er foreløbig. Den er sendt i høring, hvor kommunen og byrådsmedlemmerne nu har mulighed at komme med kommentarer og indsigelser, skriver det regionale medie.
Sagen om jordskreddet tog sin begyndelse den 11. december 2023.
Her skrev Nordic Waste i en pressemeddelelse, at "et betydeligt jordskred på virksomhedens grund førte til omfattende skader".
Hurtigt frygtede man, at de store mængder forurenet jord på grunden kunne ende i Alling Å og potentielt skade vandmiljøet helt ud i Randers Fjord.
I midten af december forlod Nordic Waste selv opgaven med at få jordskreddet under kontrol og overlod ansvaret til Randers Kommune.
I januar 2024 indgav virksomheden konkursbegæring.
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) har konkluderet, at jordskreddet ikke skyldtes usædvanlige eller uafværgelige årsager, men derimod den megen jord, der var deponeret på området.
/ritzau/