Det var en fejl, at der ikke blev rejst en straffesag, efter at en 37-årig landmåler døde i en arbejdsulykke på en byggeplads i Rødovre uden for København. Det indrømmer Arbejdstilsynet nu - mere end 11 år efter dødsulykken, skriver Fagbladet 3F.
Den 37-årige islandske landmåler Sigurdur Kjartansson var i gang med at lave målinger på et afspærret arbejdsområde midt på Motorring 3 i Rødovre Kommune, da han blev kørt ned bagfra af en bakkende lastbil. Han døde under lastbilen. Arbejdsulykken skete 22. februar 2006.
- Som Arbejdstilsynet tidligere har beskrevet i et notat til Folketingets beskæftigelsesudvalg, så er det Arbejdstilsynets vurdering, at der burde være blevet rejst en straffesag for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen. Og at det var en fejl fra Arbejdstilsynets side, at dette ikke blev gjort, siger Katrine Krone, kontorchef i kemi, ulykker og internationalt i Arbejdstilsynet.
Arbejdstilsynet kan ikke forklare, hvorfor der ikke blev rejst en straffesag. Tilsynet oplyser, at bødeniveauet i februar 2006 var 25.000 kroner ved en almindelig, materiel overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen med døden til følge. Mens en grov, materiel overtrædelse ville udløse en bøde på 45.000 kroner.
- Ulykken fra 2006 ville formentlig være i den høje ende, siger Katrine Krone.
28. februar 2006 udstedte Arbejdstilsynet et såkaldt strakspåbud til chaufførens arbejdsgiver SCT Transport A/S og til landmålerens arbejdsgiver, entreprenørfirmaet Pihl-Hoffmann I/S. Begge strakspåbud indeholdt bødevarsel til virksomhederne, fordi der ifølge tilsynet var tale om "overtrædelse af klare og velkendte regler". I notatet til Folketinget vurderer Arbejdstilsynet, at landmålerens arbejdsgiver har "udvist grov uagtsomhed" ved overtrædelsen.
Halldor Pall Ragnarsson, tidligere bestyrelsesmedlem hos Pihl & Hoffmann I/S og mangeårig direktør for E. Pihl & Søn A/S, oplyser, at han godt kan huske dødsulykken fra 2006. Men han vil ikke udtale sig om virksomhedens ansvar for arbejdsulykken.
Koncerndirektøren hos SCT. Transport A/S i Gilleleje, Henning Christiansen, afviser over for Fagbladet 3F, at firmaet havde et ansvar for dødsulykken. Og at firmaet burde have fået en bøde som følge af ulykken.
- Jeg kan ikke se, at vi som virksomhed kunne have gjort noget som helst andet. Og jeg kan heller ikke se, at der er nogen, der kan have nogen som helst glæde af at få rejst en straffesag, for der er jo ingen, der gør det her med vilje, siger han.