Hastigheden på danskernes internet bliver løbende opgraderet og dermed også hurtigere. Men ofte sker det, at man ikke oplever at kunne bruge den fulde hastighed i sit hjem. Hvordan sikrer man, at man ikke spilder båndbredden? Og hvordan gør man sit netværk sikkert? Læs med her.
Kablet internet er passé
Først og fremmest er det vigtigt at forstå forskellen mellem kablet internet og et luftbåren Wi-Fi-signal.
Ved at koble PC’en direkte til den router, der oftest følger med, når man har et internetabonnement, får man tæt på den fulde hastighed. Det er dog langt fra alle, der kan nøjes med den løsning, da de fleste har brug for internet til flere PC’ere, tablets, smartphones og tv. Med Smart Home-teknologierne er der ligeledes brug for at have en eller flere Wi-Fi-tilkoblinger, når husets strøm, musikanlæg og det intelligente lys skal kunne fungere over netværket. De fleste Smart Home-teknologier bygger på nogle særlige trådløse netværksprotokoller, som f.eks. ZigBee og Z-Wave, men de kræver også at man har knyttet et Wi-Fi signal dertil.
En god router
Den medfølgende router er oftest af en god kvalitet, og den vil for de fleste brugere, være tilstrækkeligt for at opnå en god hastighed over Wi-Fi-netværket. En god forbindelse kræver naturligvis bredbånd med en vis hastighed, og her har man brug for at gøre status over, hvor mange megabit, man har brug for i sit hjem - og ikke mindst, hvor høj en hastighed, man kan få. Hvis man er utilfreds med den router, der følger med, bør man undersøge om der findes bedre alternativer. Især, hvis man bor i et hus, hvor den medfølgende router ikke kan sprede signal til alle husets kroge. Mere om det senere.
Internettyper
Alt efter hvor man bor i landet, vil der være forskel på, om der er gravet fibernet ned, eller om det kun er muligt at få internet-signal via telefonstikket. Der findes nemlig flere typer internetopkobling; kobbernet, fibernet, via telefonstikket og via kabel-tv. Hvilke typer, du har adgang til, kan du se hos de forskellige udbydere, samt på uafhængige hjemmesider.
Alt efter type, og hvor i landet man bor, er der forskel på hvilke hastigheder, man kan vælge. Men oftest kan man få en aftale, der er tilstrækkelig til både at besøge hjemmesider, læse e-mails, samt streame lyd og billede.
Teknik og boligen
Routeren er vigtig, og særligt hvilke typer Wi-Fi, den kan sprede, og over hvilke distancer, er en særlig vigtig faktor for, om man får den hastighed, man betaler for. Bor man i et hus på over 100m2, evt. både med stueetage og 1. sal, men kan routeren kun sprede signalet i tilstrækkelig grad over 90m2, bør man anskaffe sig en Wi-Fi-forstærker. Den skal placeres mellem routeren og det/de områder, der ikke har tilstrækkelig dækning.
For at opnå en optimal dækning og hastighed, skal man også have styr på hvilken Wi-Fi-frekvens, routeren benytter. Det ældre 2.4ghz-signal rækker lidt længere end den nyere 5ghz. Til gengæld giver 5ghz typisk hurtigere hastigheder over et mindre spredningsområde, og der er typisk færre andre brugere på det nyere 5ghz-signal. Bor man i lejlighed, og kigger man på hvilke Wi-Fi-signaler, der findes i området, vil man se en stor mængde signaler, der befinder sig på 2.4ghz-båndet. Det betyder, at der i det samme område kan opstå konkurrence om de samme frekvenser, hvilket gør signalet mindre optimalt.
Sikkerhed
De fleste internetudbydere har typisk rigtig godt styr på teknikken, og den indbyggede sikkerhed. Der tilbydes ofte også sikkerhedspakker, som enten følger med i et abonnement, eller som man betaler sig til.
Uanset om man vælger sådan en pakke eller ej, er der især en ting, man bør gøre:
Tjek hvilket antivirusprogram, der er installeret på computeren, og hold altid dette opdateret. Hos flere internetudbydere har man mulighed for at sætte en begrænsning på det indhold på nettet, hvor en snedig virus kan gemme sig - særligt ift. børnenes brug.
Noget andet, og mindst lige så vigtigt, er at man skal huske altid at tvivle på e-mails og andre beskeder, der rummer lidt for utrolige budskaber. Spørg altid afsenderen, om det er dem, der har sendt beskeden ud.