I stedet for at tage i sommerhus eller charterrejse i sommerferien valgte Bjørn Brandenborg, der er folketingskandidat for Socialdemokratiet på Sydfyn, at trække i sosu-uniformen. Fire uger brugte han som vikar ved Hjemmepleje Vest i Svendborg.
Læs også: Politiker gjorde rent i sosu-uniform: Den kradser og klør!
Den 26-årige politiker vidste ikke nok om hjemmeplejen, så han ville lære ved at udføre arbejdet selv.
Han mener, at der er for mange politikere på Christiansborg, der ikke kommer nok ud i landet - og uden for hovedstaden. Når det endelig sker, bliver der sjældent brugt mere end en dag på et officielt besøg i eksempelvis hjemmeplejen eller ældrecentret.
Bjørn Brandenborg, der til dagligt arbejder i fagforbundet 3F som organisator, afviser, at vikariatet var et billigt trick til at score stemmer og anerkendelse:
- Det er ikke valgflæsk. Jeg brugte fire uger af min egen sommerferie på at blive klogere på et vigtigt velfærdsområde. Jeg har taget et arbejde på ordinære vilkår, og jeg har ikke prøvet at profilere mig og fortælle, hvem jeg var, mens jeg var der. Jeg skylder de mennesker, som jeg gerne vil repræsentere, at jeg har en forståelse for udfordringerne i deres hverdag, siger Bjørn Brandenborg til Avisen.dk.
Flere midler
Det var lærerigt, men også grænseoverskridende for den unge folketingskandidat at skulle hjælpe ældre mennesker på toilettet og i bad.
Udstyret med en cykel besøgte han de ældre i deres hjem fra morgenstunden og otte timer frem hver dag. Han skulle få dem op af sengen, lave morgenmad, vaske tøj, gøre rent og gå ture, hvis der var tid til det.
- Det er ikke kun det hårde fysiske arbejde, og det tidspres, man skal udføre arbejdet under. Når man træder ind hos en ældre person, og vedkommende måske sidder og græder, fordi han eller hun er ensomme, så kan det virkelig ramme en. Bagefter skal man så ind til sit næste besøg, uden at vise hvor påvirket man faktisk er, fortæller Bjørn Brandenborg.
Politikeren står tilbage med respekt for de offentligt ansattes arbejdsindsats. Han mener, at fortællingen om hjemmeplejen ofte kommer til at handle om, at den er for dyr i drift, eller at alt er forfærdeligt.
Derfor kunne de danske politikere have godt af at komme noget mere ud i ‘virkeligheden’, mener Bjørn Brandenborg.
- Det er sgu hårdt at være hjemmehjælper, og det, at nogle gør det et helt arbejdsliv, gør, at jeg godt kan forstå, at nogle går helt ned med flaget til sidst. Men jeg var stadig opmuntret af at møde smilende og glade ældre og ansatte, som elskede deres arbejde. Vi skal huske at tale vores velfærdssystem op nogle gange, i stedet for altid at fokusere på det negative, siger han.
Men hvad ville du selv gøre anderledes, hvis du havde indflydelse på at gøre noget ved de negative ting?
- Jeg ville kigge på de vilkår, som medarbejderne arbejder under. Der mangler varme hænder mange steder rundt i landet, og derfor må vi prioritere flere penge til det offentlige. Mange føler, at de løber for stærkt. Dem skal vi lytte til og bruge deres hverdag til at lave mere politik ud fra, siger Bjørn Brandenborg.
Bjørn Brandenborg brugte fire uger som fuldtidsvikar i hjemmeplejen i Svendborg. Foto: Privat