Frederik IV befalede tilbage i slutningen af 1600-tallet, at der på "Lange Bro mellem Kjøbenhavn og Christianshavn skal forfærdiges en Vinde-Bro". Den blev især opført til militæret, så det kunne komme hurtigt ud på voldene i tilfælde af krig.
Langebro, som vi kender i dag, er ombygget mange gange og den nuværende bro er tegnet af arkitekt Kaj Gottlob og indviet i 1954 og er en tidsrejse gennem Københavns historie. Teknisk og arkitektonisk, men også københavnernes liv på og ved broen siden 1722. Den har stået samme sted altid og under to verdenskrige, og ført København gennem befolkningsvækst og skiftet fra torvevogne, hestevogne, rygende lokomotiver og sporvogne til busser, biler, cykler og løbehjul. Med 100.000 trafikanter om dagen er Langebro en af Danmarks travleste broer i dag.
Her bliver den nye Langebro åbnet i 1954, og det myldrer med sporvogne, biler, cyklister og fodgængere. Foto: Scanpix
Nyt museum
Siden 2018 er der blevet arbejdet på at etablere et Langebro Museum inden i selve Langebro på Islands Brygge på vandsiden. Ideen udsprang, da David Peter Fox, initiativtager og projektleder, var i gang med at lave research til en dokumentarfilm om Islands Brygge og fandt et stort billedemateriale om Langebro som gik mere end 300 år tilbage i tiden.
Her kommer det nye museum/kulturhus til at ligge, hvis det står til initiativtagerne. Foto: Langebro Museums projektgruppe
- Min store drøm er at etablere Langebro Museum Experience – 360° Experience, gallerier, workshop og café – som et levende oplevelsessted for kulturhistoriske fortællinger om Langebro gennem 300 år i og omkring broens sydlige fæsterum, fortæller David Fox til Avisen.dk
Kunst, politiske aktioner og mindeoptog vidner om Langebros ikonstatus gennem tiderne.
Christian V's træbro (1690), Eckersbergs "Langebro i måneskin med løbende figurer" (1836), H.C. Andersens skuespil "Paa Langebro", Søren Kierkegaards beskrivelse, Gasolin's "Langebro" (1972), BOPAs sprængte jernbanevogn på broen (1945), Olsen Bandens filmscener fra broen, Klaus Rifbjerg og Bjarne Reuters værker samt monsterfilmen "Reptilicus" (1961) viser Langebros særstatus og historiske betydning.
Læs mere her