Støtten til alle privatskoler og friskoler skal skrottes.
Så kontant lyder meldingen fra 3Fs formand Per Christensen, der hellere vil styrke 'Folkets skole', som han kalder folkeskolen. Det betyder også omvendt, at alle private skoler og friskoler efter hans mening bør dreje nøglen og lukke.
- Det frie valg er jo kun frit for dem, der har råd, siger Per Christensen.
Men den holdning er formanden for Frie Skolers Lærerforening (FSL), Uffe Rostrup, lodret uenig i.
- Det er en dårlig idé på så mange måder, og nej, jeg er bestemt ikke enig. Jeg vil også gerne have en stærk folkeskole, men jeg ved ikke, hvad det er, han vil have ud af det, udover at vi alle skal være lige. Men jeg tror bare ikke, at måden at opnå det på, er ved at tage tilskuddet fra de frie skoler, siger Uffe Rostrup til Avisen.dk og fortsætter:
- Det er rigtigt, at en del frie skoler vil lukke, hvis tilskuddet ryger. Men hvis man fjerner tilskuddet, får man først enklaveskoler som ude på Langelinje, hvor det koster 9.000 kroner om måneden at have sit barn. Er det det, han vil opnå? For så synes jeg bare, at man skal fjerne tilskuddet, for det findes der nemlig folk, som har råd til, siger han.
Elever flygter fra folkeskolen
Ifølge tal fra Frie Skolers Lærerforening har andelen af det samlede elevtal i folkeskolen været faldende i perioden fra 2007 til 2015. I 2007 gik cirka 81,5 procent af alle elever i Danmark i en folkeskole, mens tallet i 2015 var nede på 77 procent af det samlede antal elever.
Det er den udvikling, som 3Fs formand raser mod:
- Hvis folkeskolen fungerede med dygtige lærere og pædagoger, ville vi være i stand til at sørge for de veluddannede unge mennesker, som erhvervslivet har brug for. Og gøre de unge i stand til at deltage i samfundsdebatten, siger Per Christensen, og kommer med denne ideologiske opsang:
- I lang tid har vi forsømt diskussionen om folkeskolen, som jeg ser som en smeltedigel, hvor drenge og piger mødes uanset, hvilken baggrund de har. Folkeskolen skal ikke kun være et sted, hvor man lærer at skrive og regne, men også stedet, hvor man lærer om fællesskab og dannelse og at omgås andre mennesker med respekt, siger Per Christensen.
Formand for 3F, Per Christensen, vil have støtten til friskoler og private skoler sløjfet. Foto: Henning Bagger, Scanpix
Skolereform er årsag til flugt
Ifølge Frie Skolers Lærerforening og Uffe Rostrup er udfordringen, at folkeskolen skal opprioriteres af politikerne.
Han peger på skolereformen fra 2013 som den primære årsag til, at forældre har fravalgt folkeskolen for deres børn de senere år. Årsagen er ifølge ham, at der er kommet så stor detailstyring af folkeskolen, at det pædagogiske råderum halter, fordi man skal opfylde en masse målbetingelser.
- Jeg er faktisk lige så bekymret for, at der kommer flere og flere børn i de frie skoler, som han er. Det løser vi bedst ved at sige, at vi skal have en bedre folkeskole, og ikke ved at sige at vi skal smadre de frie skoler, siger Uffe Rostrup og fortsætter:
- Hvis folkeskolen bliver proriteret af politikerne, vil der være masser af forældre, der i dag vælger den frie skole, som vil være fint tilfredse med folkeskolen. Sådan skulle det gerne være, at frie skoler vælges for deres ideologiske grundholdninger, og ikke fordi, at folkeskolen ikke duer, siger han.
Folkeskole nedprioriteres politisk
En af de personer, som i den periode har fravalgt folkeskolen, og som traditionelt står fagbevægelsen nær, er Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen. Begge hendes børn kom i privatskole, og den beslutning har hun tidligere fået drøje hug for.
Hos Frie Skolers Lærerforening har Uffe Rostrup også haft begge sine børn i friskole og tilmed selv undervist i en.
"Udtaler du dig ikke om noget, som du reelt ikke har forstand på, når du udtaler dig om folkeskolen?"
- Du har fuldstændig ret i, at jeg er lidt mere med på friskolerne. Men jeg har et ret tæt samarbejde med Danmarks Lærerforening. Så det er ikke, fordi jeg er helt uvidende om området, og jeg tror heller ikke at, Danmarks Lærerforening er interesserede i at nedlægge de frie skoler. Men det er os, der forsøger at vise vejen for tiden, siger Uffe Rostrup og fortsætter:
- Man løser ikke noget ved at fjerne tilskuddet til de frie skoler eller privatskolerne. Problemet er, at folkeskolen er blevet stækket for hårdt. Folkeskolen skal sættes fri. Den behøver ikke være reguleret helt så hårdt, som den er blevet.