Frem til 2023 har tre sjællandske kommuner sagt ja til at betale firmaet Canal Tours i omegnen af 20 millioner kroner for at sejle turistbåde på Furesøen, Lyngby Sø og Bagsværd Sø. Det viser en kontrakt, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.
Nu kommer strejken! De ansatte i Canal Tours har fået nok
Firmaet står midt i en konfliktsituation, hvor HK på vegne af firmaets ansatte kræver overenskomst og har varslet strejke med start den 23. august på blandt andet sightseeingbuser og havnerundfart i København.
Op til 23 procent under overenskomst
Trods en klokkeklar tekst i kontrakten med kommunerne om, at de ansattes løn- og arbejdsforhold ikke må være "mindre gunstige" end dem, der er gældende for branchen, får de ansatte hos Canal Tours hverken pension, tillæg eller en løn, der lever op til overenskomsten.
Kontrakten mellem Canal Tours og de tre sjællandske kommuner løber op i 20 mio. kroner. Til gengæld skal medarbejderne have ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Foto fra aktindsigen/Avisen.dk
Et regnestykke fra HK viser, at de ansatte på turistbådene, som kaldes Baadfarten, får mellem 11 og 23 procent under gældende overenskomst. Og det får flere lokale politikere til at true firmaet med opsigelse:
- Der er tale om et klokkeklart kontraktbrud fra Canal Tours. Vi er ikke engang i nærheden af noget, man kan kalde en gråzone, siger Lyngby-Taarbæks viceborgmester Simon Pihl Sørensen (S). Han vil rejse sagen på torsdag i kommunens økonomiudvalg.
Han bakkes op af formanden for trafik- og teknikudvalget i Gladsaxe Kommune, Ole Skrald Rasmussen (S):
- Vi laver jo ikke de her klausuler for sjov, men for at undgå underbetaling. Jeg vil fluks tage det op med forvaltningen, og hvis firmaet ikke kan få orden på sagerne med det samme, må vi finde nogle andre til at løse opgaven med Baadfarten.
Den tredje kommune, som er med i den fælles kontrakt med Canal Tours, er Furesø Kommune. Her er det ikke lykkedes at få en kommentar fra borgmester Ole Bondo Christensen (S).
Har handlet i god tro
Samarbejdet mellem kommunerne og Canal Tours foregår gennem et bådfartsudvalg, hvor både firmaet og de tre kommuner er repræsenteret. Det har ikke været muligt at få et interview med direktøren for Canal Tours, Mads Vestergaard Olesen, men han skriver i en kort besked:
- Jeg forholder mig til Baadfartsudvalget, hvortil jeg refererer i forbindelse med Baadfarten, og jeg har ikke en holdning til det interne politiske niveau.
- For de medarbejdere, der er overenskomstdækket, mener vi, at lønniveauet er rimeligt. Det er også vores opfattelse, at de medarbejdere, der ikke er overenskomstdækket, aflønnes på et rimeligt niveau.
Hos HK Service er formanden René Knudsen glad for, at politikerne går ind i sagen:
- Kommunerne har handlet i god tro. De har lavet en arbejdsklausul, men firmaet har snydt dem. Og det er desværre ikke blevet kontrolleret, siger René Knudsen, der opfordrer kommunerne til at skærpe kontrollen med social dumping og underbetaling.
- Det er kommunernes opgave at tage fat i firmaet for at sørge for, at der tegnes overenskomst og sikres ordnede arbejdsforhold. Det sker forhåbentlig nu.
Når det offentlige indgår aftaler med private leverandører indgås der ofte arbejdsklausuler for at sikre medarbejderne mod underbetaling og social dumping. I klausulerne henvises til ILO-konvention 94.
I Danmark har vi ikke lovpligtig mindsteløn og derfor tolkes konventionen i Danmark som et løfte om, at "sikre ansatte løn (herunder særlige ydelser), arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige end dem, der gælder for arbejde af samme art i henhold til en kollektiv overenskomst indgået af de inden for det pågældende faglige område mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område". Der henvises altså til overenskomsterne på området.