For bare få år siden var kinesiske biler en joke. Europa importerede ganske få, men de var så dårlige og så farlige at køre i grundet manglende almindeligheder som ABS-bremser, airbags og bare sløj samlekvalitet generelt. Man frarådede faktisk at køre i dem, hvilket mange da heller ikke havde synderligt lyst til. Mærkerne hed blandt andet Great Wall og Cherry.
Fast forward til i dag, hvor anerkendte mærker som NIO, XPENG, MG, Aiways, BYD (står for Build Your Dream) m.fl. får store roser med på vejen i diverse test, og FDM har ikke nogen finger at sætte på deres sikkerhed. Forleden til Årets Bil 2024-udvælgelse på Jyllandsringen kom hele to kinesiske biler (XPENG og BYD) med i finalefeltet om den eftertragtede titel.
Hvordan kunne det gå så stærkt? En af de vægtigste grunde er, at vi taler om elbiler fortrinsvist. Og har man komponenterne, ja - så kunne man for den sags skyld lave en udmærket elbil i Skive.
Det kræver ikke 120 års erfaring og fin-udvikling af en motor, men "bare" at sætte de rigtige ting sammen. Meget forenklet, indrømmet! For de kinesiske biler ser altså også godt ud, og det er alt andet lige et vigtigt element, når man skal bejle til de kommende bilejere. Så kan det ikke nytte noget, at ens bil ligner et forvokset Bauknecht-køleskab på hjul.
Det store kinesiske bilmærke Hongqi er et af Kinas ældste bilmærker, men ikke mange udenfor Kina havde nogensinde hørt om det før for få år siden.
Hongqi fylder godt i gadebilledet. Foto: Per Kuskner
Men så ansatte fabrikken Rolls-Royces chefdesigner, og han har stået for designet på E-HS9, der allerede kan købes i Danmark og ligner grangiveligt det adelige britiske premiummærke. Til gengæld koster en kæmpe Hongqi under en million. Det gør den godt nok til den dyreste kinesiske bil herhjemme, men Peugeot (som importører kæmpen) fortæller til Avisen.dk, at en del allerede er blevet solgt.
I elbilernes Mekka, Norge, kører tusinder af Hongqier allerede rundt.
I modsatte boldgade har vi BYD DOLPHIN, som er en lille prisbillig elbil i VW ID3-størrelse, og den ser funky ud, og med en pris på kun 234.000 er det billigste elbil på det danske marked pt.
BYD DOLPHIN Foto: Lars Krogsgaard
Og sidste år var den lille sprøde MG4 kun ét sølle point fra at vinde Årets Bil 2023, men blev akkurat slået på målstregen af VW ID Buzz.
Power-swap
NIO har succes herhjemme, bl.a. med - som nogle af de eneste - et såkaldt "power-swap", hvor man som supplement (eller i stedet for at lade op) simpelthen bytter batteriet ud på en station. En teknologi, som har fået mærket til at blive nomineret i fem kategorier i det kommende Auto Awards.
Avisen.dk har spurgt Anja Bruun Meineche, Head of User Development & Relation hos NIO i Danmark, lidt om markedet herhjemme for mærket.
For få år siden var kinesiske biler små, umoderne og usikre blikpotter, som appelerede til meget få. Den tid er forbi. Foto: NIO
- Vi har set en lang række kinesiske mærker komme ind på markedet i Danmark. Hvordan ser du det?
- Faktisk betragter vi ikke os selv specielt kinesiske, men som en global virksomhed. Vi blev for eksempel også noteret på den amerikanske børs først, og det er også i USA, at vores software bliver udviklet. Derudover har vi testcenter i England, batterierne bliver fremstillet i Ungarn, og bilerne bliver designet i Tyskland, hvor vores dataserver også står. Men ja, det er rigtigt, at der er mange kinesiske mærker på vej ind på det danske marked, for på teknologifronten er Kina, hvor vores teknologiske løsninger også bliver udtænkt, bare meget længere fremme end europæerne. I dag er en bil mere et stykke højteknologi på fire hjul, end det er fire hjul med indbygget teknologi...
- Det er et år siden, NIO præsenterede sin første bil i Danmark. Hvordan har det første år været?
- Det har været et fantastisk spændende år. Hektisk, men spændende. Vi har lanceret fem nye modeller i Danmark, åbnet den første Power Swap Station, hvor man kan bytte til et friskt batteri, og så har vi opgraderet teknologien, så man nu kan lade med 180 kwh mod før 140. Derudover har vi holdt et væld af arrangementer for at gøre opmærksom på NIO...
- Hvordan er det så gået? Helt konkret – hvor mange biler har I solgt?
- Som børsnoteret selskab må vi ikke fortælle om konkrete salgstal, men jeg kan sige, at vi på mange måder er nået længere end forventet på det første år, og at feedbacken fra dem, der har købt eller prøvekørt en NIO-bil har været fremragende...
- Hvilke udfordringer har I oplevet i løbet af det første år?
- Vi havde helt klart håbet, at vi kunne åbne flere Power Swap Stationer – altså steder hvor man kan bytte batteri på under fem minutter og så køre videre. Det er jo unikt for NIO, at man både kan lade og bytte batteri. Der er jo nogle processer om tilladelser, og den slags tager tid, men arbejdet er i gang...
- Hvad hvis det ikke lader sig gøre?
- Det forventer jeg da også, at det gør, for det gør det i resten af verden. Man kan i dag køre i sin NIO fra Norge til Italien uden at oplade, men udelukkende ved at swappe batteri på vejen sydpå. Hvis man har behov for at swappe i Danmark, har vi en centralt placeret i Slagelse. Det arbejder vi på at udbygge...
- Der eksisterer nogle steder også en frygt for, at al den data, vi leverer gennem vores biler, ryger direkte videre til Kina, sådan som vi tidligere har set det med fx teleselskabet Huawei. Forstår du den frygt?
- Jeg synes, det er vigtigt at gå kritisk til alt nyt. Men hvis dit spørgsmål er, om vi udleverer data til Kina eller andre, der måtte være interesserede, så er svaret et meget klart nej. Hos NIO opretter brugeren selv sin profil, og der kan man give tilladelse til, hvad man ønsker at dele med NIO, og hvad man ikke ønsker at dele. Vi overholder europæisk GDPR-lov, vores dataserver står i Frankfurt, og brugere kan altid selv slette sine data i bilen, præcis som hvis du skiller dig af med din gamle iPhone, hvor du også lige swiper for at slette dine oplysninger.
- Hvor står NIO i Danmark om et år, hvis vi taler sammen igen?
- Så er NIO et stærkt etableret brand i Danmark med en flåde af biler, der passer perfekt til de danske forbrugere. Derudover har vi fortsat vores teknologiske udvikling, så vi stadig er førende på den teknologiske front, fortæller Anja Bruun Meineche.
Årets Bil 2024's finalister. BYD (nr. 2 fra venstre) og XPENG (yderst til højre). Foto: Lars Krogsgaard
Sidst i november skal Årets Bil 2024 kåres, og bliver det BYD DOLPHIN eller XPENG, som løber af med sejren, så er endnu en milepæl for det kinesiske bilmarked slået på dansk grund.