Huset i Eindhoven i Holland ligner mest af alt en stor grå sten med vinduer i. Men det har også en vis minimalistisk charme over sig. Og så er det billigt og "opført" på kun 5 dage.
Det er nemlig ikke håndværkere af kød og blod, som har bygget det, men en gigantisk 3D-printer, som har sprøjtet lag på lag af flydende beton ud som en kæmpe tandpasta-tube, og voilá – et færdigbygget hus på 94 m2 er klar til indflytning.
Køkken og badeværelse er dog ikke blevet printet, men huller til rør, faldstammer etc. er blevet gjort klar via printeren.
- Akustikken er helt fantastisk indendøre, og lydisoleringen er perfekt, du kan slet ikke høre lyde udefra, fortæller beboerne, som allerede er flyttet ind. Foto: Scanpix
Et midaldrende par, Elize Lutz og Harrie Dekkers er allerede flyttet ind og lejer det for 6.000 kroner om måneden i et halvt år, og de deltager på samme tid i "eksperimentet", hvor de skal videregive deres oplevelser/udfordringer i huset videre til Eindhovens tekniske universitet, som har været med til at stå for byggeriet.
- Vi skal lære at være bæredygtige, også når vi bygger huse, siger Theo Salet, som er professor på universitetet. Med 3D-printede huse, så går der stort set ikke noget beton til spilde.
Det er lidt råt, og man kan også rive sig lidt på de rå betonvægge, men med lidt bløde puder og tekstiler, så går det. Foto: Scanpix
- Og dette er kun begyndelsen, og når vi får helt styr på teknikken, så kan der "sprøjtes" nye huse ud meget hurtigt, mener professoren. Huset er bygget op af 24 elementer, som printeren selv styrer. Det har kostet under 100.000 kroner at bygge for selve skallen, døre og vinduer.
I Holland kæmper de med boligmangel, og der skal bygges hundredtusindvis af boliger det kommende årti, og når det kun tager fem dage per hus, så kan bare en håndfuld 3D-printere i døgndrift hurtigt få kål på den mangel.
Hvornår de første 3D-printede huse kommer herhjemme vides ikke. Og hvordan 3F vil stille sig til et evt. kommende projekt, hvor en stor maskine erstatter håndværkere vides heller ikke...
Det er ikke grimt og klæder faktisk omgivelserne ret godt. Foto: Scanpix