Arbejder du på et kontor? Så kan du ikke være sikker på, at dine kolleger kan førstehjælp, hvis du falder om med et hjertestop.
En ny undersøgelse fra Epinion viser nemlig, at det blot er 55 procent af fagforeningen HK/Privats medlemmer, der har fået tilbudt et førstehjælpskursus i deres nuværende job.
Det tal er slet ikke højt nok, lyder det fra fagforeningen HK/Privat, som kalder det et "førstehjælpslotteri".
- Det kan ikke passe, at man som medarbejder blot må håbe på at være så heldig, at en kollega kan førstehjælp, hvis uheldet er ude, siger Marianne Vind, næstformand i HK/Privat.
Næsten halvdelen lærer ikke førstehjælp
Er du blevet tilbudt kursus i førstehjælp på din nuværende arbejdsplads?
Alle kan få hjertestop
Hvis du arbejder på byggepladser, med kemikalier eller med store maskiner, skal der være førstehjælpere på din arbejdsplads. Det kræver Arbejdstilsynet. Men hvis arbejdet i sig selv er ufarligt, er der intet krav om, at dine kolleger skal kunne førstehjælp. Det undrer HK/Privat.
- Det er dybt godnat. Selvfølgelig skal førstehjælp være en del af kravene til alle virksomheders sikkerhed, siger Marianne Vind, som mener, at Arbejdstilsynet bør stille krav om førstehjælp i alle virksomheder.
Der er ikke noget generelt krav om, at ansatte på en virksomhed skal kunne give førstehjælp. Det er i stedet risikoen ved selve arbejdet, der er afgørende. Det betyder, at man på blandt andet bosteder, byggepladser og virksomheder skal udpege særlige medarbejdere, der kan førstehjælp. På kontorer og lignende er der dog intet krav om førstehjælpere.
UDVID
HK/Privat organiserer blandt andet kontorassistenter og it-medarbejdere. Selvom de som regel ikke har et farligt arbejde, kan det alligevel gå galt, pointerer næstformanden.
- Hvis en kollega falder om med hjertestop, er det jo ligegyldigt, om det er på et kontor, hvor der ikke vurderes at være en risiko, eller på en byggeplads. Førstehjælpen skal gives med det samme uanset hvad, mener Marianne Vind, næstformand i HK/Privat, som håber, at Arbejdstilsynet vil ændre reglerne.
Førstehjælpsrådet: Det er problematisk
I Førstehjælpsrådet mener man ikke, at det er tilfredsstillende, at kun 55 procent af HK/Privats medlemmer er blevet tilbudt førstehjælpskurser på jobbet.
- Der en masse arbejdspladser, der stadig ikke har førstehjælp som et fast, tilbagevendende tilbud. Det er problematisk. Det er heller ikke nok, at en enkelt medarbejder kan førstehjælp. For så har man jo et problem, hvis medarbejderen selv kommer til skade eller er ude af huset, forklarer Thomas Egesborg Pedersen, formand for Førstehjælpsrådet.
Heldigvis er det ikke en uoverkommelig opgave at lære førstehjælp.
- På fire timer kan man lære at redde et liv, hvis nogen får et hjertestop. På syv timer kan du lære at gribe ind ved hjertestop, ulykker og de mest udbredte sygdomme. Det kan have stor værdi - både i hjemmet og på arbejdspladsen, siger Thomas Egesborg Pedersen.
Fire procent af HK/Privats medlemmer har selv prøvet at give en kollega førstehjælp, viser Epinions undersøgelse.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Arbejdstilsynet