Brian Sørensen har 20 psykisk sårbare ansat i sine virksomheder Café Kaffegal og Økogal.
Men det kan snart være slut. En styrelse under Jørn Neergaard Larsens Beskæftigelsesministerium har nemlig lige før jul udsendt en ny lovbekendtgørelse, som sætter en kæp i hjulet på Brian Sørensens socialøkonomiske virksomheder.
Og det giver ingen mening, mener den jyske café-ejer, der har arbejdet med psykisk sårbare i 20 år.
- Når vi i vores samfund gennem mange år har arbejdet på at få så mange som muligt ind på arbejdsmarkedet igen, så virker det helt gak gak, at man laver en ny lovbekendtgørelse, som resulterer i, at nogle af dem, man har fået ind, nu ryger ud igen. Det giver slet ikke mening, siger han til Avisen.dk.
Indtil nu har socialøkonomiske virksomheder som Brian Sørensens haft mulighed for at fravige det såkaldte rimelighedskrav, der skal sikre en rimelig fordeling mellem antallet af ordinært beskæftigede ansatte og ansatte på særlige vilkår. Men fra 1. januar er det ifølge den nye bekendtgørelse slut.
- Socialøkonomiske virksomheder som os gør samfundet en kæmpe tjeneste og sparer samfundet for en masse millioner ved at få de her mennesker ind i jobs på særlige vilkår, i stedet for at de er passive på førtidspension. Lige så snart, at det er lykkedes for os, og det går rigtig godt, så skal vi skippe dem ud af arbejdsmarkedet igen. Det giver overhovedet ingen mening i min verden, lyder det fra Brian Sørensen.
Bruger mange ressourcer på opkvalificering
Hensigten med det rimelighedskrav, som Brian Sørensen ikke længere kan fravige, er at sikre, at private virksomheder ikke udnytter muligheden for at ansætte billig arbejdskraft, så de får en konkurrencemæssig fordel i forhold til konkurrerende virksomheder.
Og det kan Brian Sørensen til dels godt forstå.
- Men det, man glemmer at have fokus på i den her debat, er, at når man som arbejdsgiver siger ja til at tage sig af en gruppe udsatte mennesker, der måske har været langt væk fra arbejdsmarkedet, så bruger vi internt mange ressourcer og økonomi på vejledning og opkvalificering. Der er ingen førtidspensionister, der starter i job hos os, der bare lige kan bestride et arbejde fra dag et. Det er et langt udviklingsforløb, siger han.
Brian Sørensen har i dag 20 ansatte på særlige vilkår. Det gælder førtidspensionister ansat i løntilskud samt fleksjobbere. Han har også fire medarbejdere, der er ansat på almindelige vilkår. Dermed lever han ikke op til kravet om, at antallet af ansatte med løntilskud maksimalt må udgøre en person for hver femte ordinært ansatte.
Overvældende opbakning
Brian Sørensen har klaget sin nød på Facebook med et opslag, hvor han beskriver sin situation. Og på det sociale medie er opbakningen til café-ejeren overvældende.
I skrivende stund er Brian Sørensen Facebook-opslag delt mere end 20.000 gange, mens flere end 22.000 'synes godt om' det.
Det er så GAK GAK, at det bliver farvel & tak!Ja, det ser sgu desværre snart ud til at være slut… Jeg står overfor at...
Opslået af Brian Sørensen på 8. januar 2016
Og det er meget overvældende med al den støtte, lyder det fra den jyske café-ejer.
- Jeg er mega overrasket. Det er en fantastisk opbakning. Den er jeg dybt, dybt, dybt taknemmelig for, siger han.
Han håber, at opmærksomheden kan få politikerne til at gøre noget og ændre de regler, der spænder ben for virksomheder som hans egen, der tager et samfundsmæssigt ansvar.
- Jeg kunne have dobbelt så mange psykisk sårbare ansat, hvis der ikke havde været de her udfordringer på området. Jeg kunne hjælpe mange flere psykisk sårbare mennesker - også med at komme ud i ordinær beskæftigelse og i fleksjob andre steder - hvis jeg havde den lovgivningsmæssige mulighed for det, siger Brian Sørensen.
Han håber, at reglerne bliver lavet om, så han ikke er tvunget til at opsige sine 20 ansatte per 30. september, som de nye regler ellers tvinger ham til.