Ansatte i Nyhavn: Vi klarer os med Krifa
Den kristelige fagforening KRIFA er super populær blandt restauratørerne i Nyhavn. Avisen.dk har spurgt de ansatte, om de er ligeså varme på 'de gule' som deres chefer.
Nils-Kristian Pedersen
Men en snak om fagforeninger er tydeligvis en varm kartoffel i Nyhavn. Derfor nævner Avisen.dk ingen navne på restaurationer.
Berat er 22 år, og har arbejdet i seks år som kok. Han meldte sig ind i 3F, da hans sidste arbejdsplads gik konkurs. "Jeg arbejdede som praktikant fra kokkeskolen, men restauranten havde ikke fået fortalt skolen om min praktik. Derfor havde jeg en masse problemer med at få merit efter konkursen. Derfor blev jeg medlem af 3F," siger han. Berat kender ikke indholdet af sin nuværende overenskomst. Ifølge overenskomsten mellem Krifa og Nyhavns restauranter er der en forskel i timelønnen for en ufaglært og en faglært på to kroner. Det synes Berat er godt. "En faglært skal tjene mere end en ufaglært," siger han.
Foto: Nils-Kristian Pedersen
Sarah er 20 år, og har arbejdet lidt over et år som tjener i Nyhavn. Hun regner med at blive i branchen et par år, indtil hun får bidt sig fast i universitetet. Hun er ikke medlem af en fagforening. "Jeg ved, jeg burde være medlem af en fagforening, men det er jeg desværre ikke. Jeg tror, at mange tjenere er som mig og fravælger at blive medlem af en fagforening, fordi de kun regner med at have jobbet nogle år," siger Sarah. Hun ved, at Krifa har tegnet overenskomsten på hendes arbejdsplads. Hun er klar over, at lønnen har taget et dyk, siden Krifa kom om bord, og så gerne, at arbejdspladsen skiftede til 3F, men som hun siger: "Jeg skal jo ikke leve af mit job som sådan, når jeg får SU," siger Sarah. Foto: Nils-Kristian Pedersen
Daniel er 22 år og fra Irland. Han arbejder på femte år som tjener i Nyhav, er glad for jobbet, og regner med at blive bag baren i fem år endnu. Jobbet har aldrig budt på problemer, så han har aldrig tænkt på at blive medlem af en fagforening, forklarer han. Han ved ikke hvilken fagforening, der har lavet hans overenskomst, ligesom han heller ikke kender sin overenskomst. Han har aldrig haft brug for at sætte sig ind i tingene, fortæller han.
"Tag for eksempel fridage. Her kan man stort set altid få fri, hvis man ønsker det. Har man en chef, der er god til samarbejde, så har man måske mindre grund til at sætte sig ind i ens formelle rettigheder," siger Daniel. Han er heller ikke så bekymret over, at lønnen ifølge Krifas overenskomst er mindre. "Fire kroner i timen ændrer ikke mit liv," siger Daniel.
Foto: Nils-Kristian Pedersen
Nanolis er 36 år, og arbejder som kok i Danmark på andet år. I hjemlandet Grækenland har han været kok i 14 år, og han agter at fortsætte arbejdet i restaurantens maskinrum i lang tid endnu. Nanolis er ikke medlem af nogen fagforening. Han har overvejet det, men synes det er for dyrt. Han ved ikke hvem, der tegner hans overenskomst. "Jeg tror ikke, der er forskel mellem fagforeningers overenskomster. Jeg tror derimod, der er forskel i den service, de forskellige fagforeninger yder over for deres medlemmer," siger han.
Da Nanolis får fortalt, at der faktisk er forskel på lønnen mellem forskellige fagforeningers overenskomster, er han overrasket. "Vi laver det samme arbejde i branchen, så vi burde få det samme i løn," siger han.
Foto: Nils-Kristian Pedersen