Flere hundrede mennesker var i dag mødt op på stranden for at overvære obduktionen af en strandet hval.
Den næsten otte meter lange vågehval af hunkøn skyllede i weekenden ind på stranden ved Thyborøn og i dag skulle kyndige hænder så forsøge at blive klogere på den store hval og dødsårsagen.
Først blev hvalen trukket det sidste stykke helt op på stranden og herefter gik Beredskab for Havpattedyr i gang med arbejdet.
Et større team, der består af folk fra Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og Statens Naturhistoriske Museum.
Foto: Ritzau Scanpix
Parteringen af den store hval kan virke voldsom, men også give en guldgrube af nyttig viden.
Det forklarer biolog og museumsinspektør på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, Charlotte Bie Thøstesen, til Lokalavisen.dk.
- Det her er jo dyr, der er svære at studere i deres normale miljøer under havets overflade. Strandingerne kan give rigtig værdifuld information om dyrenes levevis, eventuelle sygdomme og deres fysiologi generelt. Derfor er det vigtigt at få dem undersøgt, og det er ikke kun de store hvaler, men også hvis det drejer sig om sæler eller marsvin og lignende, forklarer hun til avisen.
- Det, der er vigtigst, er også at få kigget på sygdomme i henhold til dødsårsag. Derfor skal man som borger heller ikke røre for meget ved den, for den kan have nogle sygdomme - eller zoonoser - som kan smitte til hunde eller mennesker, forklarer Charlotte Bie Thøstesen.
Selv om der blev knoklet det meste af onsdagen, så må vi fortsat vente lidt på svarene af de mange prøver for at få den helt korrekte dødsårsag at vide.
Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix