Der falder i snit kun 68 mm. regn om året og gennemsnitstemperaturen hele året er 28 grader Celsius i Dubai. Pyha! Det er både tørt og varmt, og lige nu når temperaturen i sommeren op mod 50 grader - i skyggen.
Men indimellem så hamrer det ned fra oven, som var det en monsunregn, der var drevet den forkerte vej. Og hvordan kan det nu være?
Jo, ørkenstaten har igennem længere tid eksperimenteret med såkaldt "cloud seeding" (sky-såning), som vel og mærke ikke er nogen ny opfindelse, men de har bare forsket meget mere i det og nået bedre resultater end nogen andre lande.
Sky-såning kan man ikke lave ud af en blå himmel, det kræver ligesom, at der er nogle skyer i forvejen, som så bliver bombarderet med nogle meget kraftige elektriske udladninger skudt ud fra droner. Dissse elektriske bombardementer får dråberne i skyerne til at rette sig ind som når man reder tørt hår med en kam, og når de er rettet ind og er blevet store nok, så fortættes de og giver regn. Ikke altid, men ret ofte, efterhånden som teknikken forbedres.
Især om sommeren er det godt at lave regn. På den årstid danner der sig store skyer ind over det østlige af Al-Hajar-bjergene, og disse skyer bruges til at lave den "falske regn", som altså er ægte nok. Og så går det heller ikke ud over den boomende turistindustri. Sommermånederne er altid lavsæson i Dubai, da ingen kan holde +50 grader ud.
Små droner fyrer elektricitet ind i skyerne og så går det løs. Foto: UAE Weather System
Kæmpe reservoirer
For få år siden afsatte den stenrige stat 100 mio. kroner til at studere regn-teknikken, og det har givet vand på møllen så at sige. Og rigtig meget. Forleden stod regnen ned i stride strømme, selv om vejrudsigten havde lovet knastørt som sædvanligt i juli måned.
Dubai er også førende indenfor filtrering af havvand til ferskvand. Kun Saudi Arabien filtrerer mere vand end Dubai, men teknikken er generelt dyr, da den er avanceret og kræver enormt med energi.
Til sammenligning, så producerede regnfaldet forleden 97% af al den vand, som et helt filtreringsanlæg producerer på et år. Og til en brøkdel af prisen.
Dubai og de andre emirater vokser i rasende fart, og det kræver meget ferskvand. Foto: Scanpix
Alt det meget gode drikkevand fra oven skal ikke bare sive ned i ørkenen eller strømme ud i havet, så der er overalt i de Arabiske Emirater ved at blive bygget store damme og vandreservoirer, som indtil videre kan indeholde 120 mio. kubikmeter vand.
Chefen for projektet Abdulla al-Mandoos siger, at der planer om at udvide disse reservoirer overalt.
- Ikke en dråbe af det kostbare vand må gå til spilde, siger han.
Teknikken og resultaterne bliver fulgt nøje af mange andre tørre lande og stater. Både Australien og Californien har allerede haft delegationer ovre for at få del i den revolutionerende teknik.
Se regnen her: