Elbiler bliver sprøjtet ud som aldrig før. Over halvdelen af alle nye biler solgt herhjemme er elektrificerede. Godt nok mest hybrid- og plugin-hybrider, men de små fuldt elektriske biler er også populære, og de er geniale til byboeren eller pendleren, der ikke skal særlig langt i hverdagen.
For det er sådan med elbiler (endnu da), at jo større de er, jo større kapacitet på batteriet og dermed længere rækkevidde.
Avisen.dk har de seneste uger testet fire meget forskellige af slagsen: Japanske Honda e, italienske Fiat 500e, Fransk/rumænsk/kinesisk Dacia Spring og tyske (nu franske) Opel Corsa-e.
Fiat 500 e
Den er nærmest nuttet i sit udtryk og Fiat 500e kunne lige så godt have haft en rolle i Disney's "Cars". Foto: Per Kuskner
Pris fra: 190.090 kr.
Den er ikke stor, men den er godt nok lige så charmerende, som første gang, den kom frem i 2007 (faktisk blev den jo født helt tilbage i 1957), og tog verden med storm. Især herhjemme, hvor Fiat 500 hurtigt blev mærkets mest solgte bil. Også selv om de er bittesmå, og ja, skal vi bare være flinke og sige, at de er ok. at køre, men så heller ikke mere.
Der er nu kommet andre (elektriske) boller på suppen, og elversionen af den lille Fiat er virkelig velkørende. Den er hurtig, letkørt og i Range-køremode, hvor den regenererer strøm hele tiden, er det som at køre en radiobil. Man bruger sjældent bremsen, da den motorbremser, hver gang du slipper speederen.
En Fiat 500 fylder ikke meget i billedet ved siden af den gigantiske Chevrolet Suburban fra USA. Foto: Per Kuskner
Den nye model er heldigvis blevet både lidt bredere, lidt højere og lidt længere. Og selv om det kun er seks cm. i bredden og længden samt tre cm. i højden, vi taler om, mærker man tydelig forskel fra de forrige modeller. Den føles ikke mere som en frakke, man tager på, men som en ok. rummelig bybil at sætte sig ind i, uden dog at voksne vil fløjte af glæde af at sidde på bagsædet i længere tid. Den kommer som cabriolet til 22.000 kr. mere og med en lille ekstradør bagtil skal du lægge 15.000 kr. oveni prisen.
Noget mere plads er det blevet til her bagtil. Foto: Per Kuskner
Også bagfra er det en charmebøf. Foto: Per Kuskner
Her er lige plads til en pose morgenbrød fra bageren og ikke meget andet. Foto: Per Kuskner
Stort minus er, at bagagerummet stadig kun rummer 185 liter og mindste model kun kører med et 24 kWh-batteri, som rækker sølle 160 km. på en opladning. Så gå efter de lidt større på 42 kWh, som giver op til 320 km, men så ryger prisen også op tæt på den kvarte million.
**** Fire stjerner
Super-lækkert design - en bil fra fremtiden. Foto: David Solovej
Honda e
Pris fra 299.500 kr.
Hvis der var en bil i testen, der kunne få fodgængernes hoveder til at dreje af led og få anerkendende thumbs-up fra andre medtrafikanter, så var det Hondas lille futuristiske e-model.
Den ligner ingen andre, er sjov og retro som Fiat’en også engang var, og indvendigt er designet som sad man i en dagligstue med dets brune paneler og store skærme med en skov (!) som pauseskærme. Meget anderledes og funky. Også de to elektroniske sidespejle, som man først så på den store Audi e-tron, men som ikke rigtig har skubbet det gammeldags sidespejl ud i grøften, gør Honda e speciel og anderledes.
Velkommen ind i loungen... Foto: David Solovej
Også bagfra kan Hondas design en masse. Foto: David Solovej
Honda e kører kvikt og relativt præcist og ligger godt på vejen. Men den har en del irritationsmomenter: Tag f.eks. de overdrevne advarselsfunktioner. Man kan ikke bakke ud fra en tæt indkørsel uden at nødbremsen hakker i, og det samme gælder, hvis man sænker farten for en fodgænger langt fremme. Det ender med at blive mere farligt end sikkert. Og en lille detalje mere, så er knap til sædevarme for tæt på knæet, hvis du er over 185 cm., så får man ufrivilligt tændt for den. Ydermere kører den ikke meget mere end 160-80 km. ved blandet kørsel på fuld opladning, og det er ikke meget.
De store skærme har heller ikke en super hurtig responstid/touch-speed. Man kan heller ikke swappe mellem de to skærme, når man kører, så en af skærmenes funktioner er ubrugelig, da du ikke kan nå den ovre ved passagersiden.
Knæet støder på knappen til sædevarmen hele tiden - dumt! Foto: David Solovej
Den er sjov, ser spøjs ud og vækker opsigt, men den er for dyr og har for mange småfejl og al for kort rækkevidde.
*** Tre stjerner
Opels Corsa er smuk, men også lidt bedaget. Foto: Adam Kuskner
Opel Corsa-e
Pris: 274.990 kr.
Opel Corsa-e er baseret på Peugeots 208-platform og teknik. Og det er ikke så mærkeligt i grunden, da Opel blev en del af franske PSA (Peugeot, Citroën, DS) for nogle år siden.
Opel udmærker sig altid med utrolig behagelige køreegenskaber og velafstemte sæder, og det er også tilfældet her. Blød vil nogle kalde det, men jeg kan nu godt lide, at huller i vejen ikke betyder en tur op i loftet. Og så er den utrolig støjsvag – jo jo, men det er jo også en elbil, vil nogen sige, men støjsvag som i vind- og dækstøj på motorvejen. Det hører man ikke meget til her.
Corsaen er baseret på Årets bil forrige år, Peugeot 208. Foto: Adam Kuskner
Ladetiden går forholdsvis tjept i Corsa-e Foto: Adam Kuskner
Batteriet er placeret under bagsædet og som en del af vognbunden, og det giver en fin balance. Det er på 50 kWh og kan levere 136 hk. Fabrikstallet siger 330 km., men med blandet kørsel på motorvej og i Sport-mode af og til, så ramte vi kun lige over de 270 km.
Sæderne er yderst komfortable og interiøret pænt opbygget. Foto: Adam Kuskner
Der er mange gode løsninger, men den er også lidt anonym og kedelig, når man tænker på VW ID.3 og Opel Mokka og de andre mere funky biler i samme prisklasse. Og Corsaen fås også som benzin- og dieseludgaver til en langt mindre pris, sååå….
***(*) Tre og en halv stjerne
Dacia Spring er eneste mini-SUV i testen her. Claus Møller
Dacia Spring
Pris fra 130.000 kr.
En lille elektrisk SUV til samme pris som en håndfuld Pixi-bøger. Hvad kan gå galt her? Ret meget desværre.
Dacia Spring fra den franske Renault-koncern har ikke meget med fint fransk håndværk at gøre. Dacia bliver normalt produceret i Rumænien, men denne er produceret i Kina, og der er gjort alt for at holde prisen nede på et minimum, da netop prisen er et overordnet købsmotiv her. Men det viser sig også på den kedelige måde. Sjældent at høre en bil rasle, men det gjorde vores testbil faktisk lidt. Og sæderne er ukomfortable og rattet kan ikke højdejusteres.
Dacia er billig, men mangelfuld. Foto: Claus Møller
Dacia Spring er så brystsvag med sit 27 kWh-batteri på 44 hk., så den kun kan snegle sig op i en topfart af 125 km/t, derfor har den heller ingen fartpilot. Batteriet kan kun lades op på ladere under 50 kWh, hvorfor det heller ikke er en bil, man vil bevæge sig særligt langt væk i på ferie. Det tager 8 timer at lade den op, men man kan dog tilkøbe en hurtiglader, så det kun tager lidt over en time.
Dacia Spring lades op helt ude foran. Foto: Claus Møller
Der er ikke mange forårsfornemmelser i Dacia Spring, men indrømmet! Det er suverænt den billigste elbil på markedet.
*(*) Halvanden stjerne
Konklusion
4 meget forskellige biler, hvor Fiat 500e lige tager stikket over en ellers pæn og velkørende Opel Corsa-e. Hondaen er sjov og sprudlende, men det er ikke nok til at retfærdiggøre det faktum, at det var den dyreste bil i testen. Dacia lokker med billig pris, men er skramlet og halvfærdig, så har du ikke flere penge til rådighed, så køb hellere en god anden god brugt bil i stedet.