Danske lønmodtagere skal være længere tid på arbejdsmarkedet.
Det mener Lars Løkke Rasmussen og regeringen, der netop har forslået, at pensionalderen i 2025 hæves fra 67 til 67,5 år.
Men for den 41-årige slagteriarbejder Lars Nielsen er tanken, om at skulle fortsætte på slagteriet, til han er mere end 65 år, helt urealistisk.
- Det arbejde, jeg gør, er helt umuligt at gøre som 65-årig. Det lader sig bare ikke gøre. Man er slidt ned inden, fortæller han.

Man er slidt ned inden man når 65 år, når man arbejder i slagteribranchen, mener Lars Nielsen. Foto: Privat.
En ny analyse fra AE-rådet viser da også, at slagteriarbejdere som Lars Nielsen er den gruppe fagfolk, der er mest udsat for arbejdsskader. Og at de sammen med andre fødevareansatte er den gruppe, der vil blive hårdest ramt af en højere pensionsalder, da nedslidning gør, at de har brug for at trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet.
I lære som 15-årig
Lars Nielsen fortæller, at han havde svært ved at sidde stille i skolen. Derfor kom han efter ottende klasse i lære som 15-årig på et svineslagteri i Horsens.
Og her har han været lige siden. 26 år på samme afdeling, hvor han hver dag møder ind klokken seks om morgen, tager den hvide uniform på, står ved det samme uddelingsbånd og laver samme udskæringer i svinekødet, indtil klokken bliver fem minutter over halv tre og det er fyraften.
Han har ikke noget imod det ensformige arbejde, han udfører, mens han hører musik eller snakker med kollegaerne om løst og fast.
- Men det er hårdt fysisk. Og tempoet er højt, når man kører akkord. Det bliver sværere og sværere, jo ældre man bliver, at følge med, siger han.
Og selvom han ikke dagligt har ondt i kroppen, så fortæller Lars Nielsen, at han da er godt træt i armene efter otte timer foran uddelingsbåndet.
Ikke rimeligt
Men hvad han stiller op, den dag kroppen for alvor siger fra, ved han endnu ikke.
- Jeg er udlært slagter og har intet andet at falde tilbage på. Så kan jeg tage en anden fabriksuddannelse, men det vil også være fysisk nedslidende, så hvad gavner det?
Lars Nielsen har svært ved at se det rimelige i, at hans pensionsalder skal stige, når han i så mange år har bidraget på arbejdsmarkedet.
- Hvis jeg går på pension som 65-årig, så har jeg været 50 år på arbejdsmarkedet. Er det ikke nok? spørger Lars Nielsen og fortsætter:
- Da jeg begyndte at knokle som 15-årig, gik mange af mine jævnaldrende i skole og tog uddannelse. De kom først ud på arbejdsmarkedet som 27-28-årige og jeg var sådan set med til at finansiere deres uddannelse og su. Er det så ikke fair nok, at jeg kan få lov til at trække mig tilbage før dem?
Vil gerne kunne passe børnebørnene
Da Lars Løkke Rasmussen proklamerede, at danskerne skulle være længere på arbejdsmarkedet, præsenterede han i samme omgang en ny seniorfleksjob-ordning, der skulle give nedslidte ældre mulighed for at gå på flekstid fem år inden pensionsalderen.
Men Lars Nielsen giver ikke meget for Løkkes fleksordning:
- Det er da ikke noget ved. Man skal da have et godt helbred, når man går på pension.
For Lars Nielsen handler det nemlig om, at han vil være i stand til at være aktiv med eventuelle børnebørn, når han er færdig på arbejdsmarkedet.
De brede skuldre løfter
- Jeg vil gerne have et liv sammen med min familie og ikke være slidt fuldstændigt ned den dag, jeg kan gå på pension. Jeg vil være i stand til at passe børnebørnene, ligesom mine forældre og svigerforældre har kunne passe mine børn, fortæller han.
Lars Nielsen mener, at beslutningstagerne nogle gange glemmer, at vi lever i et velfærdssamfund, hvor de brede skuldre løfter.
- Eller sådan burde det være. Jeg har aldrig haft noget imod, at mine skattekroner går til folk, der har det lidt svært eller ikke har et arbejde. Jeg vil rigtig gerne hjælpe. Og sådan burde toppen af samfundet også tænke, siger han.