Amerikansk fagbevægelse har vundet en symbolsk kæmpesejr over IKEA, hvis ansatte på en fabrik i staten Virginia overvældende stemte for at lade sig organisere.
Virginia er en af de mest fagforeningsfjendtlige stater i USA, og IKEA er den største møbelkoncern.
Kritikken af IKEAs stenalderforhold for de ansatte har haft karakter af en hadekampagne, der har kørt i flere år.
Lang kampagne
Fagforeningen International Association of Machinists and Aerospace Workers, der også dækker træarbejdere, indledte sine forsøg på at organisere de ansatte i 2008. Fabrikken, ejet af datterselskabet Swedwood, fabrikerer reoler og kaffeborde til koncernens 37 amerikanske butikker.
Fabrikken blev bygget med 70 millioner kroner i offentlig støtte. Der er 300 ansatte. IKEA er verdens næstestørste detailbusiness og verdens største møbelkoncern.
”Det har mest drejet sig om at bekæmpe ledelsens plantageejer-agtige holdning til de ansatte,” udtaler Bill Street fra fagforeningen. ”Det kan godt være, at obligatorisk overarbejde er normalt i New York, men det er det altså ikke i en lille religiøs by. Behandlingen er uacceptabel.”
Mange problemer
Der har været andre problemer mellem IKEAs datterselskab og arbejdere, blandt en sag om racediskrimination mod afrikansk-amerikanske ansatte. Der har været problemer med lav løn, forsinkede lønforhøjelser, krav om hurtigere arbejde og overtiden.
Det har været en åbenlys faktor, at svenske arbejdere har ganske anderledes forhold, og at de fleste er i fagforening. En IKEA-arbejder i Danville, Virginia, starter på $8 i timen og har 12 dages ferie (de 8 fastlagt af ledelsen), men en svensker starter på $19 og har fem ugers ferie med løn.
Swedwood har været aktiv i at bekæmpe fagforeningen. De hyrede i henhold til Bloomberg et notorisk advokatfirma, der er specialiserede i at sabotere organisering af de ansatte. Det lykkedes altså alligevel ikke. De ansatte stemte 221-69 i en afstemning styret af myndighederne i Washington.
”Hvis vi kan vinde i Virginia, kan vi vinde alle vegne,” siger fagforeningsmanden forhåbningsfuldt. Antallet af organiserede arbejdere i amerikansk industri er rekordlavt på 6,9 procent af arbejdsstyrken.
Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.