Sygeplejersker, politibetjente, pædagoger og lærere lægger i dag deres hovedorganisation FTF endeligt i graven ved en ceremoni, der består af en blanding af politiske taler, jazz og tapas.
- Vi bliver da nødt til at lukke ordentlig af og holde en lille fest, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.
FTF holder sin uigenkaldeligt sidste kongres onsdag eftermiddag, når 235 delegerede tager plads klokken 14.00 i salen på Radisson Blue hotellet i København.
Fra årsskiftet lægges FTF sammen med LO i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH. Og i den forbindelse flytter FTF ud af sine lokaler i Niels Hemmingsens Gade i København og ind i LO-huset på Islands Brygge.
Det er en historisk dag at skulle gå på talerstolen og holde den allersidste formandsberetning i en hovedorganisation, der blev dannet tilbage i 1952 og har 66 år på bagen, noterer Bente Sorgenfrey.
Vemodigt
- Det er vemodigt at lukke noget som andre faglige ledere har skabt. Men nu åbner vi et nyt kapitel. Vores forgængere skabte deres vej. Vi står på skuldrene af dem og skaber en ny vej, som forhåbentligt sikrer mere indflydelse til vores organisationer og også styrker fagbevægelsen generelt, fastslår Bente Sorgenfrey.
Beslutningen om at fusionere med LO blev taget på en ekstraordinær kongres fredag 13. april 2018. Men siden har en stribe fagforbund forladt FTF.
I 2003 blev daværende formand for BUPL Bente Sorgenfrey valgt til formand for FTF. Efter 15 år som formand stopper hun ved årsskiftet og bliver ny næstformand og udenrigsminister i Fagbevægelsens Hovedorganisation. Foto: Bax Lindhart, Ritzau/Scanpix.
Blandt andet Finansforbundet, Danske Fysioterapeuer og Konstruktørforeningen har ikke ønsket at være med i den nye hovedorganisation, som de frygter ikke bliver partipolitisk uafhængig, ligesom de har svært ved at se en hovedorganisation varetage både ufaglærtes og professionsuddannedes interesser.
Bente Sorgenfrey ærgrer sig over, at fagforbundene vælger FH fra inden, at den nye hovedorganisation har fået en chance. Både økonomisk og faglig-politisk mener hun, at det er et minus, at de dropper FH.
Pænt farvel
- I min beretning i dag siger jeg selvfølgelig pænt farvel til de organisationer, der ikke vil med på den vej, som vi andre har valgt at gå. Jeg takker pænt for samarbejdet, og de år vi har haft sammen, siger hun.
Men først og fremmest vil Bente Sorgenfrey fra talerstolen markere, at flertallet i FTF har valgt at gå ind i FH i den faste overbevisning, at det vil styrke lønmodtagerne i Danmark.
- Selvom der har været uenigheder undervejs, og nogle organisationer, går andre veje, er jeg sikker på, at det er den rigtige vej at gå for FTF, og ellers havde jeg heller ikke sat mig i spidsen for at få sammenlægningen til at lykkes, siger hun.
FTF blev stiftet i 1952 som en partipolitisk uafhængig hovedorganisation. Ved fødslen blev det kaldt for Fællesrådet for Danske Tjenestemands- og Funktionærorganisationer og senere Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, men det blev i 2006 besluttet at afskaffe det lange navn og blot kalde organisationen for FTF.
Pen- og blækarbejdernes organisation
Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen pointerer, at FTF blev skabt i begyndelsen af 1950'erne som en modvægt til det socialdemokratiske LO.
- I flere årtier var LO og FTF i opposition, og LO-arbejderne kaldte spottende FTF for 'Pen- og blækhusarbejdernes organisation', fortæller han.
Men FTF har ifølge Henning Jørgensen spillet en vigtig rolle i at bevidstgøre 'white-color'-workers i middelklassen om nødvendigheden af faglig organisering.
Formand for Dansk Sygeplejeråd Kirsten Stallknecht stod i spidsen for FTF fra 1977 til 1984. foto: Steen Jacobsen, Ritzau/Scanpix.
- FTF har været med til at civilisere det danske samfund og cementere den danske aftalemodel, fastslår han.
Blandt formændene i FTF har været tidligere formand for Dansk Sygeplejeråd Kirsten Stallknecht og lærerformand Martin Rømer. Men Bente Sorgenfrey er med 15 år i formandsstolen den FTF-formand, der har siddet længst.
- Alt har sin tid, lyder det usentimentalt fra den pædagoguddannede Bente Sorgenfrey, der fra årsskiftet bliver en slags udenrigsminister i Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Men hun er stolt over en stribe faglige sejre, som FTF har opnået gennem tiderne.
Professionsbachelor
- Vi har sat flere markante dagsordener på uddannelse. Vi sikrede en professionsbachelor til vores medlemmer og løftede niveauet for vores grupper, siger hun og henviser til, at pædagoger, lærere, sygeplejersker og en stribe andre faggrupper i FTF har glæde af den lov, som i høj grad er blevet til efter inspiration og indflydelse fra FTF.
- Men vi har også i den grad sat fokus på arbejdsmiljø og har lagt mange kræfter i at få få en ny bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø, fastslår hun.
Derudover peger hun på, at FTF har pustet flere regeringer i nakken og presset på for at få en ny styring af den offentlige sektor, ligesom FTF har været en stærk stemme i debatten om udviklingen af velfærdssamfundet til gavn for både de ansatte og borgerne.
Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen noterer, at FTF på dagens kongres ikke går i graven men tværtimod lever videre.
- I stedet for at bekæmpe hinanden, som de gjorde i 1950erne og 60erne, skal LO- og FTF nu kæmpe sammen, så det er en ny begyndelse for FTF, siger han.