Langsomt begynder lande og dele af kontinenter, som ellers var begyndt at åbne op igen – ligesom i Danmark –, at lukke ned, da en ny bølge af corona-virusset har ramt dem.
Senest er det hele staten Victoria i Australien, som for første gang siden den Spanske Syge i 1918 har lukket grænserne. Restauranter og cafeer, der ellers var begyndt at servere og holde åbent for gæster, er tilbage til take-away ligesom alle skoler i staten er lukket ned igen.
I Hongkong, hvor myndighederne erklærede landet fri for flere corona-tilfælde og ingen smittede med Covid-19 i ugevis, kæmper de nu med deres tredje bølge af tilfælde. Sydkorea, Kina, New Zealand, Singapore og Israel har samlet set igen registreret nye tilfælde efter en optimistisk genåbning, og flere overvejer nu næste skridt.
Sundhedspersonale på vej hjem fra et hospital i Houston. Byen er lige nu epicenter for Covid-19 i USA. Foto: Scanpix
USA bløder
Selv om antallet blegner i forhold til de daglige tal fra både USA, nogle europæiske lande og Brasilien især, så giver de dog et fingerpeg om, at man ikke skal tage corona-pandemien for let nogle steder, selv om de første tal har set gode ud.
Og igen mere skræmmende, stiller det også spørgsmålet om hvornår, hvis overhovedet inden for det næste år eller mere, at et land som USA med omkring 55.000 nye coronasmittede de seneste 24 timer, kommer sig over pandemien.
Dermed er landet oppe på i alt 3.046.351 smittede, siden pandemien begyndte. USA er målt alene på antallet af smittede og døde det hårdest ramte i verden. Set i forhold til befolkningstal er det ifølge statistiksiden Worldometers det land med 13.-flest smittede og niendeflest døde.
Tidligere onsdag lokal tid passerede USA en trist milepæl med tre millioner smittede.
Det samlede tal er dog med al sandsynlighed en hel del højere. Særligt i marts og april var der ifølge AFP problemer med at blive testet i USA. Flere delstater er begyndt at melde om ekstra pres på hospitaler og andre dele af sundhedsvæsnet. Det gælder blandt andet Texas og Florida, som er to af USA's mest folkerige stater.
Også i flere andre sydligt beliggende stater er der den seneste uge blevet meldt om større stigninger i antallet af smittede. Særligt Louisiana og Arizona har meldt om høje stigninger, viser en kortlægning foretaget af National Geographic.
Og USA har heller ikke – i modsætning til alle nævnte lande med nye tilfælde – gjort meget ud af hverken testning af befolkningen, påbud af maskebrug, generel oplysning til befolkningen og mange stater har åbnet op trods sundhedsmyndighedernes advarsler. Dette faktum gør det svært at se en ende på den dødelige smitte i USA – verdens største og vigtigste økonomi.