Når det kommer til tildelingen af førtidspension, er lovgivningen for stram og kommunerne fortolker den helt forskelligt. Sådan lyder konklusionen i et brev fra Danmarks seks største kommuner til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
Derfor bør han lave førtidspensionsreformen om.
- Desværre er lovgivningen rent teknisk skruet sammen sådan, at kommunerne oplever for mange sager, hvor lovgivningen giver yderst snævre muligheder for en hurtig og effektiv sagsbehandling. Selv når det gælder borgere, hvor det er tydeligt, at de ikke vender tilbage til arbejdsmarkedet.
Det skriver politikerne fra København, Aarhus, Odense, Esbjerg, Randers og Aalborg i brevet til ministeren, der også er offentliggjort i Dagbladet Information.
Har du en god historie? Tip os på tip@avisen.dk.
Avisen.dk har gennem en længere periode beskrevet netop den type sager, hvor borgere, som eksempelvis kørestolsbruger Charlotte Pedersen, forgæves søger førtidspension.
Under overskriften “Trafikofferet Charlotte nægtet førtidspension i 11 år: Jeg er så bange”, kan du læse om hendes mangeårige kamp med Københavns Kommune, som dog mandag resulterede i, at hun blev indstillet til førtidspension efter massivt pres.
Artiklen fortsætter under videoen.
Ifølge politikernes brev er det noget, de ønsker at ændre på, men det kræver ifølge kommunerne hjælp fra Christiansborg.
- Det er et problem, når alvorligt syge borgere sidder fast i systemet for at leve op til de stramme kriterier og de hårde krav om dokumentation, der skal til for at få en førtidspension. Det kan tage årevis. Lovgivningen er simpelthen for stram, skriver de i brevet til Troels Lund Poulsen.
Artiklen fortsætter under billedet.

Ikke kun lovgivningens skyld
Men ikke alle er dog enige med politikerne i, at det alene er reglerne, den er gal med. For det er faktisk vidt forskelligt, hvor mange førtidspensioner, de forskellige kommuner tildeler. Det kan du læse mere om i artiklen: "Meget påfaldende": Kolding giver fem gange så mange førtidspension som København.
Tjek din kommune: Så mange får tildelt førtidspension.
Socialrådgiver og klummeskribent Bettina Post kritiserer også kommunerne for at fastholde borgere i beskæftigelsessystemet, selvom de burde få tilkendt førtidspension. Hun mener, at reglerne på beskæftigelsesområdet kan gå hen og blive 'pure evil' - eller ren ondskab - afhængigt af, hvem der fortolker dem.
Også speciallægerne er frustrerede over, at de officielle lægeerklæringer, som processen kræver, bliver fuldstændig ignoreret.
Jobcentrene har travlt med at presse syge i arbejde, og derfor lytter de ikke til speciallægerne, når de skal vurdere, hvor syge deres patienter er, og hvor meget de kan arbejde. Det mener overlæge på Smertecenter Skørping, Steen Hupfeld.
Tirsdag holdt Troels Lund Poulsen møde med Københavns beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R), men de havde efterfølgende ikke mulighed for at udtale sig.
LÆS OGSÅ: Ingen førtidspension til syge Lea: København vil sende hende tilbage på kontanthjælp
LÆS OGSÅ: Rikke fik førtidspension - så blev den taget igen: "Vi er fuldstændig i chok"