Forestil dig, at du tager et par Virtual Reality-briller ned foran øjnene. Pludseligt befinder du dig ikke længere i din stue, men i en virtuel vinkælder.
Foran dig står pixelerede vinglas på række. Du samler et af dem op, og da du holder det foran din næse, fyldes dine næsebor med duften af frugtig vin og noter af kirsebær.
Du sætter vinglasset ned igen og med din virtuelle hånd samler du et andet op. Men denne duft er syrlig og dufter af citron og syrener.
Indtil nu har computerspil været begrænset til, hvad vi kan se og høre. Men i et Virtual Reality-spil har svenske forskere introduceret en tredje sans: Lugtesansen. Det skriver Videnskab.dk.
I et nyt studie præsenterer de spillet og det såkaldte 'olfaktometer' - en duftmaskine til VR-sættet, der forbundet med VR-brillerne kan give spilleren i forskernes spil mulighed for at dufte alskens forskellige vine i det virtuelle rum.
I spillet skal du dufte til vine og gætte på aromaerne. Olfaktometeret kan vel og mærke kun producere dufte ved at kombinere fire forskellige ingredienser - og kan altså ikke lave yderligere dufte udover det. Jens Lasthein/Stockholm University/
Spillet “baner vejen for udviklingen af helt ny lugtbaseret spilmekanik,” siger Simon Niedenthal, der er en af forskerne bag, i en pressemeddelelse.
- Vi håber, at de nye tekniske muligheder [som studiet eksemplificerer, red.] vil føre til, at dufte får en vigtigere rolle i spiludviklingen, tilføjer Jonas Olofsson, professor i psykologi og leder af forskningsprojektet ved Stockholms Universitet, til Videnskab.dk.
Det er dog ikke alle, der deler forskernes optimisme for duftfyldte videospil i fremtiden.
Ideen med at inddrage duft i computerspil og andre virtuelle medier er gammel, men har aldrig slået igennem, fortæller Jesper Juul, der er professor i computerspil på Kunstakademiets Designskole.
Og det kommer formentlig heller ikke til at blive bredt udbredt i en nær fremtid, tilføjer han.
- Duft er en langt mere omfattende oplevelse sammenlignet med syn eller hørelse, og det kan være lidt for voldsomt i et computerspil, siger han til Videnskab.dk
- Dertil handler computerspil ofte om ting, man ikke rigtig har lyst til at dufte til. Tænk på monstre, zombier eller soldater i skyttegrave. Det er duft af død, forrådnelse eller afføring, som de fleste nok helst vil være foruden, siger Jesper Juul.
Han kan dog godt forestille sig, at olfaktometeret kunne blive brugt i visse nichemarkeder.
- Duftmaskinen kunne måske bruges i særlige spil, der var centreret om denne gimmick. Lidt ligesom spillet Wii Sport, hvor det at bevæge et joystick fysisk er en del af spillet. Eller som de steder, hvor man kan prøve Virtual Reality som en del af en kunstudstilling, siger han og understreger:
- Men generelt tror jeg ikke, at computerspil-mediet ville få meget ud af at inddrage lugtesansen. Jeg tror heller ikke, det bliver en del af VR-sættet derhjemme.
I pressemeddelelsen foreslår forskerne, at man kan bruge den nye teknologi til lugtetræning.
- På samme måde som et normalt computerspil bliver sværere, jo bedre spilleren bliver, udfordrer duftspillet også spillere, der allerede har en følsom næse. Det betyder, at duftmaskinen endda kan bruges til at træne vinsmagere eller parfumører, siger Jonas Olofsson til Videnskab.dk.
Dertil ser Jesper Juul, ligesom forskerne bag, også et potentiale ved olfaktometeret i at genoptræne lugtesansen hos dem, der har mistet den eksempelvis efter at have været smittet med coronavirus.
Og hvis du har adgang til en 3D-printer, kan du prøve det selv. Forskerne har gjort spillet og designet af olfaktometeret offentligt tilgængeligt, således du kan ‘printe det ud’.
Studiet er udgivet i tidsskriftet International Journal of Human-Computer Studies.
Flere historier fra Videnskab.dk:
Hvad er metaverset, og hvad kan man lave derinde?
Forskere: 5 grunde til, at ny teknologi næppe vil løse klimaproblemerne