Jeg er ude i 100% lommefilosofi her, det medgiver jeg, men bær lige over med mig og lad os lege med tanken.
Ved en orgasme udløses dopamin, der får os til at føle os lykkelige og opstemte samt det såkaldte kærlighedshormon, oxytocin, der får os til at slappe af og halvere mængden af stresshormonet kortisol i blodet. Vores puls og blodtryk daler, så vi føler ro, velvære og varme.
Mængden af oxytocin halveres efter få minutter, men vi får stadig glæde af det, da den resterende mængde bliver i kroppen længe efter.
Så med de oplysninger i baghovedet, tror du så lidt mere på, at verden ville være et bedre og mindre krigerisk sted, hvis vi forestillede os, at alverdens magtfulde mænd og kvinder startede dagen med en orgasme (og en lille skarp)?
Jeg har i hvert fald svært ved at se, hvordan ens første tanke om morgenen vil være: ”Lad os gå ud og affyre nogle raketter!”, når man har smil på læben og et arsenal af kærligheds- og lykkehormoner farende rundt som en tornado i kroppen…
Lad os leve lidt mere – ikke bare overleve
Vi får desværre aldrig svar på det, men vi kan starte med os selv. Starte med at få noget mere lyst, glæde og nydelse ind i vores liv. Leve mere end overleve.
De sidste mange år har vi haft et ufatteligt stort fokus på at leve sundere og dermed længere. Der er desværre bare ingen garanti for et længere liv, selv om statistikkerne peger i den rigtige retning.
Sidste år oplevede jeg desværre, at to af mine tidligere kvindelige kolleger døde ret pludseligt med kun én dag imellem. Den ene på min alder, den anden nok cirka 10 år yngre. Begge levede sundt. Og begge efterlod sig børn.
Deres dødsfald påvirkede mig ret voldsomt, og jeg blev meget opmærksom på, at ingen af os kender udløbsdatoen, så vi derfor hellere må leve godt og nu, mens vi er her.
Sundhedsbølgen med mindre sukker, fedt, alkohol, røg, salt, kød og flere grøntsager, faste, vinterbadning og motion er beviseligt godt for vores fysiske helbred, men hvad med det mentale?
Sund og stresset vs. Lev lykkeligt
De sidste mange år har mantraet været, at vi skal gøre alverdens ting for at holde os i live længst muligt, men hvis det samtidig betyder stress og mangel på glæde, kan det vel være godt det samme…
Stress er blevet en folkesygdom (nærmest en epidemi), og kurven er på ingen måde knækket. Vi er ensomme som aldrig før, og vores mentale helbred hænger i laser. Så hvad hjælper en pæn fedtprocent
Når den tanker rammer mig, kommer jeg ofte til at tænke på et par, der kom forbi mit køkkenvindue for noget tid siden. Begge så sygt skarpe ud i deres farverige løbetøj. Kvinden skubbede en løbevogn foran sig med en lille, mut pige. Ved siden af manden cyklede en stortudende dreng på fire-fem år på en balancecykel, og begge voksne så ud som om, de var midt i deres livs mareridt. Min første tanke var: ’Hvorfor gør I det? Hvem har fornøjelse af det her?’ Og den næste: ’Så gå dog hjem, sæt fjernsynet på Ramasjang, lav popcorn til ungerne og gå ind i soveværelset og knald!’
Det tror jeg alle, børn som voksne, ville have meget mere glæde af.
Stress dræber sexlyst, som samtidig er ’kuren’
Nyere undersøgelser fra USA og Frankrig viser, at andelen af befolkningen, der ikke har haft sex det seneste år stiger og stiger. Årsagen? Stress. Fordi stress mindsker vores sexlyst. Og så er vi tilbage ved stresshormonet, kortisol, der blokerer for sexlysten. Men det vilde er, at kuren for det er: SEX!
Så hvad gør man så? Man indfører det, Lotte Heise vist en gang kaldte ’resultatorienteret sex’, da hun var blevet mor til tvillinger, og det med sex var blevet en anelse udfordret.
Jeg har selv utallige gange opfordret til aftaler a la ’Onsdag og lørdag’ eller ’Fredagsslik og Disneysex’, men uanset hvad man vælger at kalde det, handler det om at sætte sex ind i den kalender, som de fleste børnefamilier alligevel har hængende i køkkenet.
Er sex så svaret på alt? Nej, gu’ er det da ej!
Men glæde, lyst og nydelse er.
Og da ingen af os ved, hvornår vores nummer bliver trukket ud, skal vi have mere fokus på glæden. På at møde livet med en positiv ånd og fylde det med mennesker, aktiviteter og ting, der gør os glade. Det er så kort, vi er her, så lad os da nyde den tid, vi har.
Du kan jo prøve at starte i morgen med et knald (og en portvin), og se hvordan det påvirker din dag…
Charlotte Højlund er en af Avisen.dk's faste debattører og klummeskribenter. Foto: Privat