ANALYSE: Fra Kongeåen til Himmerland vil der blive udkæmpet sværdslag i den kommende valgkamp.
Avisen.dk gennemgår nogle af de største dramaer, som du skal holde øje med under og efter folketingsvalget.
Vermund skaber uro i 'Tulle-kredsen'
I torsdags mødtes DF-leder Kristian Thulesen Dahl og leder af Nye Borgerlige Pernille Vermund til et massivt dækket møde i Aabenraa. Et af de største slag i valgkampen vil blive udkæmpet netop her i Sydjyllands Storkreds, hvor godt en halv million danskere skal stemme. I 2015 storsejrede Dansk Folkeparti og fik 28,4 procent af stemmerne og blev dermed Sydjyllands største parti.
Mere end hver tiende vælger i det sønderjyske satte kryds ved Kristian Thulesen Dahl, der fik 57.371 personlige stemmer.
Men ’Tulle-borgen’ skælver nu, for Dansk Folkeparti har ifølge flere målinger mistet hver fjerde vælger på landsplan. Pernille Vermund fra Nordsjælland udfordrer Thulesen Dahl på hans hjemmebane. Spørgsmålet er, hvor mange stemmer Vermund kan fravriste DF og andre borgerlige partier?
Nye Borgerliges partileder Pernille Vermund lægger arm med Dansk Folkeparti på Kristian Thulesen Dahls hjemmebane i Sydjylland. Foto: Niels Ahlmann Olesen, Ritzau Scanpix.
Fra V-højborg til mareridt
Venstre har traditionelt været det største parti i Sydjylland og har adskillige borgmesterposter. Men ved folketingsvalget i 2015 fik man så store vælgersmæk, at man for første gang mistede positionen som det største parti omkring Kongeåen.
Valget i år kan blive endnu et mareridt. Carl Holst genopstiller ikke – og ved sidste valg var han en lokal stjerne og trak godt 12.000 personlige stemmer.
Tre kvindelige sværvægtere i Venstre, fiskeriminister Eva Kjer Hansen, sundhedsminister Ellen Trane Nørby og udviklingsminister Ulla Tørnæs, stiller op i kredsen, men langt op i V-toppen er der nervøsitet for valg-resultatet i det, der engang var partiets højborg.
Socialdemokratiet holder også vejret i Sønderjylland. Partiet fik ved seneste valg 23,5 procent af stemmerne, men to af stemmemagneterne er væk. Hverken Bjarne Corydon eller Karen Klint genopstiller.
Benny Engelbrecht, Jesper Petersen og Troels Ravn kan helt sikkert trække de lokale til stemmeurnerne, men kan nye navne som chefredaktør for Pio, Jens Jonathan Steen?
Er Vestjylland stadig Venstre-land?
Så kører vi nordvest på til Vestjyllands Storkreds. Det er traditionelt Venstre-land. Og her er det værd at holde øje med finansminister Kristian Jensens personlige stemmetal.
I 2015 fik Venstres næstformand og sandsynlige arvtager efter Løkke 14.028 personlige stemmer. Et godt valg, hvis det altså ikke lige var fordi partifællen Inger Støjberg blev topscorer med 16.356 personlige stemmer.
Vil vestjyderne belønne eller straffe udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg for kagefejringer af udlændingestramninger? Og vil jyderne sætte kryds ved Kristian Jensen og styrke hans position som Venstres kronprins?
I Venstres top og bagland vil der blive holdt øje med stemmefordelingen mellem de to ministre efter et valg.
Vil vestjyderne belønne eller straffe integrationsminister Inger Støjberg for kage-fejringer af udlændingestramninger? Ved valget i 2015 fik hun flere stemmer end Venstres kronprins Kristian Jensen - og de stiller begge op i Vestjyllands Storkreds. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.
Med til det vestjyske drama i det gamle bondeparti hører, at Esben Lunde Larsen ved seneste folketingsvalg trak mere end 10.000 personlige stemmer. Efter at den tidligere fødevare- og landbrugsminister er stoppet i dansk politik, skal de stemmer gafles af andre V-kandidater, ligesom Nye Borgerlige vil stå på spring og forsøge at gøre indhug på stemmerne.
Hvor mange stemmer kan en mulig finansminister få?
Ved folketingsvalget i 2015 måtte Henrik Sass Larsen (S) nøjes med 7.201 personlige stemmer – en tilbagegang fra 2011, hvor han fik 7.352.
Henrik Sass Larsens magtposition internt i Socialdemokratiet er omvendt proportional med hans relativt beskedne stemmetal i Køge og omegn. Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix.
Selv på hjemmebane i Sjællands Storkreds har han ikke så godt fat om de socialdemokratiske vælgere som stemmeslugerne Magnus Heunicke og Astrid Krag.
Henrik Sass Larsens magtposition internt i Socialdemokratiet er omvendt proportional med hans relativt beskedne stemmetal. I denne valgperiode har han været 'Breaking News' adskillige gange på grund af markante meldinger om blandt andet humanisme og internationale konventioner, ligesom han har været ramt af en depression.
Nu er spørgsmålet, hvordan vælgerne bedømmer hans politiske indsats, og om Mette Frederiksen vil gøre ham til finansminister, når hun eventuelt skal sammensætte en regering.
Hvem vinder de røde københavnere?
Ved folketingsvalget i 2015 blev Enhedslisten det andet største parti i Københavns Storkreds med 16,4 procent af stemmerne. Johanne Schmidt-Nielsen fik mere end 40.000 personlige stemmer men genopstiller ikke. Til gengæld stiller Pernille Skipper op, og hun forventes begge at få kanonvalg.
Mere end hver tiende røde og grønne københavn-vælger satte kryds ved Alternativet i 2015. Men Uffe Elbæk har mistet momentum, og de stemmer vil Enhedslisten og SF slås om.
Rettelse: I en tidligere udgave fremgik det af artiklen, at Pelle Dragsted fra Enhedslisten også genopstiller. Det er ikke korrekt, da han falder for partiets rotationsprincip.
Ikke mindst SF håber på et comeback i Københavns Storkreds. I 2015 måtte partiet nøjes med 6,5 procent af stemmerne i en traditionel SF-højborg.
Helle Thorning-Schmidt var topscorer for Socialdemokratiet ved seneste valg og fik over 42.000 personlige stemmer. Hun er historie i dansk politik, og spørgsmålet er, hvordan S-stemmerne fordeler sig i 2019.
Pernille Rosenkrantz-Theil opstiller for første gang i hovedstaden for S og ventes sammen med Peter Hummelgaard, Yildiz Akdogan og Mette Reissmann at få genvalg.
Direktør i Danske A-kasser Verner Sand Kirk debuterer som folketingskandidat, og han og Mette Reissmann kan på en god valgdag for Socialdemokratiet komme i Folketinget. På en dårlig dag er det kun en af dem, der bliver valgt.
Kan Venstres mande-hold vende nedturen?
Venstre fik et katastrofevalg i København ved seneste folketingsvalg, hvor ikke en gang hver tiende københavner satte kryds ved partiet.
Og det var i høj grad tidligere justitsminister Søren Pind, der reddede partiet fra gravøl i hovedstaden i 2015 – men han genopstiller ikke.
Københavnere kan nu sætte kryds ved blandt andre uddannelsesminister Tommy Ahlers, folketingsmedlem Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen.
Til gengæld kan Venstre ikke mønstre en eneste kvindelig kandidat i landets hovedstad til folketingsvalget. Spørgsmålet er, om det er et kæmpe selvmål, for kvindelige vælgere sætter gerne kryds på kvindelige kandidater.
Hvis Venstres slipse-hold ikke kan vende nedturen i hovedstaden ved det kommende valg, ender København med at være udkants-danmark for Venstre i mange år fremover.
Rydder Mette Frederiksen bordet i Nordjylland?
Socialdemokratiets formand har skiftet opstillingskreds til barndommens land, Aalborg.
Her i Nordjyllands Storkreds fik Liste A 30 procent af stemmerne ved seneste folketingsvalg. Socialdemokratiet stiller med et stærkt hold fra Skagen til Hjørring og Hobro og forventningen er at komme et pænt stykke over 30 procent denne gang.
Udover Mette Frederiksen stiller garvede socialdemokrater som Bjarne Laustsen, Orla Hav, Simon Kollerup, Ane Halsboe-Jørgensen og Flemming Møller Mortensen op.
Venstre fik kun 23 procent af nordjydernes stemmer ved seneste valg, og det var især Søren Gades fortjeneste. Han stiller ikke op til folketingsvalget denne gang.
Det betyder, at skatteminister Karsten Lauritzen sammen med Preben Bang Henriksen og resten af kandidatfeltet skal forsøge at generobre pladsen som det andet største parti i Nordjylland. I modsætning til hovedstaden stiller Venstre i Nordjylland med en stribe yngre kvindelige kandidater.
Konservativ gyser
Alle tre konservative ministre i regeringen står til at ryge ud af Folketinget, hvis Konservative ikke løfter sig i målingerne. I 2015 blev Konservative med kun 3,4 procent af stemmerne og seks mandater Folketingets mindste parti.
Både justitsminister og K-formand Søren Pape Poulsen, socialminister Mai Mercado og erhvervsminister Rasmus Jarlov kan få fyresedlen af vælgerne, hvis de ikke hiver flere personlige stemmer hjem.
Hvis Konservative kun får tre-fire procent af stemmerne, risikerer Søren Pape Poulsen ikke bare at miste sin stol i folketingssalen, sin ministerpost men også at blive sat af som partileder.
Det er også værd at holde øje med, hvordan politisk ordfører Mette Abildgaard klarer sig i Nordsjællands Storkreds. Hvis hun hitter, kan et generationsskifte være på vej i partiet.
Kan Radikale gå fra møgvalg til tåleligt valg?
Med kun 4,6 procent af stemmerne fik Radikale et møgvalg i 2015. I Østjyllands storkreds kunne partiformand Morten Østergaard kun mønstre 8.006 personlige stemmer, og så hjælper det ikke meget at stille op i Smilets By.
Til gengæld fik Martin Lidegaard 7.671 stemmer i Nordsjællands Storkreds.
Lige nu ligger Radikale til en pæn fremgang i målingerne, men lykkes det ikke at få flere radikale mandater på Christiansborg, vil der blive lagt mærke til stemmefordeling og styrkeforhold mellem Østergaard og Lidegaard.
I længden passer det ikke i den radikale selvforståelse at være et af Folketingets mindste partier.