Ej, den her gad jeg godt eje. Hvilken luksus! Sådan lød det fra min bedre halvdel, da hun sammen med overtegnede testede Lexus' første dedikerede elbil (udviklet og bygget kun som elbil helt fra grunden).
Og jeg forstår hendes superlativer. For Lexus er bare luksus hele vejen igennem. De handskebløde kunstlædersæder, som kan justeres som en anden tandlægestol, de lækre (håndsyede) stikninger og den helt igennem tyste kabine selv ved høj fart, som lader en rolig Stan Getz-melodi flyde uhindret ud fra de mange højttalere på Mark Levinson Surround-anlægget.
Lexus kan trække 750 kilo på krogen. Foto: Per Kuskner
Lexus er - hvis vi lige hurtigt skal opsummere - Toyotas luksus/livsstilsbrand - der før havde en svær tid herhjemme, da alt i 00'erne og begyndelse af 10'erne gerne måtte have diesel, og det har Lexus ikke meget af. I 2021 introduceredes mærket så atter, da diesel pludselig var et no-go, og Lexus kunne friste med både plugin-benzin og nu også en del elbiler på programmet.
Og det går efter sigende godt, selv om et luksusbrand ikke sælger i store volumener, så har de fået godt fat i markedet.
De små vinger bagtil giver et futuristisk feel. Foto: Per Kuskner
Det er også ret dyre biler, som konkurrerer direkte med Volvo, BMW, Audi og Mercedes-Benz, men takket været de lempelige afgifter på el herhjemme, så kan man nu få Avisen.dk's testbil fra kun 379.500 kr., hvor vores testbil var en Executive-model til 20.000 kr. mere, men med masser af ekstraudstyr som ovennævnte sæder, ambiente belysning i kabinen, el-bagklap, strålevarme til knæene (mere om det senere), støjdæmpet akustikglas og meget mere.
Så det ligner en no-brainer at vælge det mere for små penge.
Mange elbiler bryster sig af +500 km. rækkevidde, den nye Tesla Y endda med op til 700 km. Her er Lexus ikke endnu, men de er dog kommet godt efter det. Den første elbil fra mærket havde ikke lang rækkevidde, men testmodellen har trods alt fine 478 km (WLTP), og det store 71,4 kWh litium-batteri giver den en 80% rækkevidde fra 0% via lynlader på 150 kW på en halv time. Det skal den også kunne i dag, hvor opladningstid vægter mere end rækkevidde blandt kunderne generelt.
Luksus overalt med den store brugervenlige touchskærm på 14", som er 3,6 gange hurtigere end multimediesystemet i de tidligere modeller. Foto: Per Kuskner
Altid rart når ladestikket sidder foran, så man ikke skal bakke ind til ladepunktet. Foto: Per Kuskner
Der er en dyb brønd til det store ladekabel i bagagerummet. Foto: Per Kuskner
522 liter bagegrum, og når bagsæderne er slået ned hele 1.515 liter. Foto: Per Kuskner
Ydermere har den Lexus Safety System+, som bl.a. hindrer dig i at åbne dørene, hvis en bil eller cyklist er oppe på siden af bilen (Safe Exit System).
Man kan også tale med den ("Hey Lexus") på dansk, så den stemmestyrede assistent kan guide en rundt i systemet.
Jeg savnede dog et aktivt valg af genvejsknapper. Her er systemet indrettet sådan, at de genveje, man bruger mest, ligger automatisk i systemet, og så skifter den selv ud. Men eksempelvis de irriterende bip bip-lyde ved fartoverskridning, dem må man selv slå fra via nogle tryk i menuerne. Det havde været mere praktisk selv at bestemme, at den skal ind i genvejsmenuen med det samme.
Der var også nogle meddelelser på den store skærm, som ikke gav så meget mening - at jeg eksempelvis havde min telefon slået til (det vidste jeg godt i forvejen), men forhandleren gjorde opmærksom på, at når bilen er figureret til én, når man køber den, så forsvinder de, men ikke på pressebilen.
Mærkelige meddelelser poppede ud i ny og næ, men det var der en forklaring på. Foto: Per Kuskner
Lexus RZ har også "warm blanket"-system, som er en slags strålevarme i knæhøjde. Ret ligegyldig feature i Sydeuropa og Los Angeles sikkert, men helt perfekt til de koldere himmelstrøg heroppe, hvor det virkelig føles som om, man har taget et uldtæppe over benene.
RZ 300e kan også skiftes ud til en mere rå udgave, 450e, hvor hestekræfter og acceleration får en tand opad til 313 hk. og 0-100 km/t på kun 5,3 sekunder. Testbilens 204 hk. med 8 sekunder var dog rigeligt. Begge modeller har en maksimal tophastighed på kun 160 km/t.
Det er også kutyme efterhånden, da den helt store batteridræber er fart, og hånden på hjertet: Hvor mange gange har man brug for at kunne køre mere?
Så hellere warm blanket og Stan Getz i den tyste og overordentligt veludstyrede kabine...
Foto: Per Kuskner
Specifikationer Lexus RZ 300e
Hk: 204
Moment: 266
Rækkevidde: 475 km.
Pris: Fra 379.500 kr.
Garanti: Relax-garanti giver 10 års garanti eller 185.000 km. - og op til 10 års og 1 mio. km. garanti for minimum 70% kapacitet på batteriet.