Verden står i flammer. Coronapandemien har kostet milliarder og er langt fra overstået. Putin truer med atomkrig, energipriser får tusinder til at gå fra hus og hjem, og inflationen tordner op samtidigt med, at aktier og ejendomme går den modsatte vej. Alle spænder livremmen ind, slukker lyset og forbereder sig på det værste.
Men ikke lige nede i smørhullet Monaco. Her er der fuld blus på solen, lyset og champagnepropperne springer, mens kaviar og hummer indtages ved havnefronten. Det årlige Monaco Yacht Show er i fuld gang, og i år er det 31. gang, at de superrige samles i det lille fyrstendømme for at kigge og helst købe en superyacht. Der er meget få afbud, og ordrebøgerne på nye yachts bugner.
Monaco er altid creme de la creme, når det angår yachter. Foto: Scanpix
Og en superyacht er så stor og så dyr, at der faktisk ikke rigtig findes nogen af den slags herhjemme. Kun når de lige lægger vejen forbi Københavns indre havn på vej rundt i verden, så vi andre jævne og mere dødelige folk kan stå og savle lidt.
For disse konger af private yachter er som regel over 30 meter lange. De ligger alle i den dybe del af Monacos havn, Port Hercule, i disse dage. Den største af dem alle hedder AHPO. Det er et 115 meter langt skiv med fem dæk og naturligvis masser af legetøj som speedbåde, jetski og meget andet i "bugen".
Som om noget har givet mening før, at nogle vil betale flere hundrede millioner og ofte over en milliard kroner for en båd, så er det endnu mere paradoksalt, at der står så mange klar i dag, når fremtiden som sagt mildest talt ser dyster ud.
AHPO er en af verdens dyreste og koster $300 mio. (2.3 mia. kr.) – den er lige blevet købt af den jamaicansk-canadiske forretningsmand og filantrop Michael Lee-Chin. Foto: Lurssen Yacht
Men det er faktisk lige det, som måske er grunden til, at alt er business as usual i Monaco.
- Pandemien har inspireret de mennesker, som enten har holdt sig tilbage eller bare lejet en superyacht, til selv at købe en, fortæller Bob Denison, som ejer værftet Denison Yachting i Fort Lauerdale, til CNN.
Bob har hele fire superyachter i den flydende udstilling i Port Hercule. - Folk tænker ikke mere, at de lige nu skal vente 10 år mere, men springer direkte ud og køber en superyacht. I disse usikre tider tænker mange, at de lige så godt kan tage det store spring og erhverve dem en kæmpe yacht... og nyde livet mens tid er, konstaterer han.
Inde i de mange yachter er det næsten svært at komme til for ren velvære. Her en af gæstekabinerne. Foto: Lurssen Yacht
På trods af at rigtig mange af verdens dyreste superyachter det seneste års tid er blevet konfiskeret fra rige russere af myndighederne i Vesten, og selvsamme russere nu både er fattigere og ikke bestiller nye yachter, så har det kun givet en lille bule i markedet, fortæller flere ejere af værfter rundt om i verden.
Arthur Brouwer, chef for det hollandske værft, Heesen, oplyser, at ordrebøgerne på værfter rundt i verden er ret fyldt op lige nu.
- Faktisk så er der i 2022 bestilt 1.024 superyachter, som enten er under konstruktion eller allerede leveret. Det er 24% flere end sidste år. Og 10.5% mere på yachter, der er over 50 meter lange, fortæller han til CNN.
Der er ingen smalle steder i den lille rigmandsenklave, hvor den opulente dagligdag går, som den plejer. Foto: Scanpix
Det er naturligvis et nichemarked sådan rent globalt set med det antal, men yachtindustrien omsætter alligevel for milliarder årligt. Man siger, at det koster cirka 10% af købsprisen i årlige driftsomkostninger på en sådan yacht, hvor lønninger til kaptajn og besætning udgør den største, mens brændstof, havneleje og vedligehold også koster mere end mange sommerhuse hvert år.
I denne uge er der ankommet over 30.000 fra nær og fjern til Monacos sikre havn for at snuse til markedet. Foto: Scanpix
Hvis man har købt en yacht til eksempelvis 150 mio. kroner (en af de mindre), ja, så skal man altså regne med minimum 15 mio. kroner om året til at holde den flydende. Så er der også fest og glade dage om bord.
Musikken spiller og alle morer sig.... mens isbjerget lurer forude.