For mange handler sport om at vinde. Men for mennesker med udviklingshandicap kan idræt være langt mere end podieplaceringer og medaljer. Det kan være nøglen til større selvstændighed, stærkere fællesskaber og en følelse af at høre til.
- Når du møder op til idræt en gang om ugen, lærer du ikke bare en sportsgren. Det har også en hel del afledte effekter. Du bliver mere selvstændig, lærer at tage offentlig transport og bliver bedre til at indgå i en gruppe, siger Lene van der Keur, frivillig i Parasport Danmark og formand for breddeidrætsudvalget.
For at repræsentere Danmark til Special Olympics Winter Games skal atleterne opfylde flere krav, som blandt andet handler om, at man skal være en god kammerat, man skal kunne samarbejde med et hold og håndtere at være væk hjemmefra. Og så handler det ikke nødvendigvis om at være den allerbedste, men om at passe ind i truppen.
De danske atleter til indmarchen i Torino tidligere på ugen. PR-foto
- Vi udtager ikke altid de hurtigste, men dem, der er seriøse, forbereder sig godt og kan fungere i fællesskabet. Det er nemlig dét, der gør oplevelsen god for alle, forklarer Lene van der Keur.
For de danske atleter – og deres familier – betyder det alt at få lov til at trække i landsholdstrøjen.
- Det giver et kæmpe løft at kunne sige ‘jeg har repræsenteret Danmark til World Games’. Familien er stolte, og det viser alle, at mennesker med udviklingshandicap også kan noget stort, siger hun.
Men Special Olympics handler om mere end den enkelte atlet. Når turneringen får omtale i pressen, betyder det, at flere får øjnene op for de muligheder, mennesker med udviklingshandicap har.
- Når folk ser, hvad deltagerne kan, bidrager det til en afstigmatisering af udviklingshandicap. Det er netop en af de kerneværdier, Special Olympics arbejder for, siger Lene van der Keur.
Lene van der Keur, frivillig i Parasport Danmark og formand for breddeidrætsudvalget. PR-foto
I Danmark er Special Olympics en del af Parasport Danmark. I denne uge deltager 12 danske atleter i Special Olympics Winter Games i Torino. Dette er blandt andet muligt via det globale partnerskab mellem Special Olympics og Coca-Cola, der har været med til at stifte Special Olympics i 1968, og som netop har forlænget det globale partnerskab til og med 2031.