Den danske sommer er landet i sin vanlige ustadige form. Nogle danskere skal (måske) på stranden, og rigtig mange skal helt sikkert til festivaler og koncerter, i byen og feste, og ud at rejse. Med andre ord bliver der masser af uforglemmelige øjeblikke og grunde til at finde mobiltelefonen eller kameraet frem.
Men hvornår kan vi i grunden tage fotos og med ro i sindet dele dem på de sociale medier – og hvornår er det en god idé at lade mobilen forblive i lommen?
Det har vi i Telenor valgt at spørge danskerne om. Tre ud af fire bekymrer sig om billeddeling på sociale medier, blandt andet fordi hver anden har fået delt fotos uden at blive spurgt først, og hver tredje har fået delt ting, de bestemt ikke mente tåler dagens lys.
Her skal du passe på
Skal du en tur på stranden, kan det være en god idé at lade mobilkameraet blive i bukselommen eller i det mindste spørge om lov, inden du tager og deler billeder derfra. Med 67 procent er deling af billeder af intime øjeblikke uden godkendelse det, som flest ikke finder okay, og lidt i samme boldgade mener mere end hver anden – 56 procent – , at ikke det er i orden at dele billeder af personer, der er letpåklædte, f.eks. i badetøj, uden at have deres samtykke.
På byturen, hvor mange unge knipser løs og lægger billeder op på Instagram og Snapchat, bør man også lige indhente en tilladelse, før man deler. Knap hver tredje – 29 procent – finder det ikke acceptabelt at dele billeder af andre, der f.eks. danser eller drikker alkohol, uden at have fået en opadvendt tommelfinger først.
Til gengæld er der godt nyt til sommerens mange koncert- og festivalgængere, særligt dem med kløe i fotofingeren. Blot man har et festival- eller koncertarmbånd på, synes ni ud af ti, at det er fint, at man deler fotos af andre, også uden at have spurgt.
Vi bliver nødt til at tale sammen
Men ud over data på, hvilke fotosituationer der henholdsvis frembringer smil og utilpashed blandt dine venner, hvad skal vi så gøre for at komme problemet med uønskede billeder til livs?
I Telenor mener vi, at det på tide, at vi får en samfundsdebat og en snak i familierne og blandt venner og bekendte om, hvordan vi deler billeder på nettet, uden nogen kommer i klemme. Om hvad der er god og dårlig stil.
Tal sammen om, hvordan I hver især har det med billeddeling, og bliv klogere på hinandens præferencer og grænser. Er der behov for aftaler? Er der noget, I vil tage større hensyn til? Er der nogen, som er mere private, end du troede?
Jeg tror ikke, at de høje procentsatser fra vores undersøgelse udelukkende skyldes dårlige intentioner, men nok nærmere dårlige vaner. Hvor det er blevet normalt at dele uden at spørge om lov først og uden egentlig at tænke nærmere over det.
Jeg vil derfor gerne slå et slag for, at vi sammen øger den digitale tryghed i Danmark ved at blive bedre til at få spurgt om lov, før vi deler billeder af andre på sociale medier.
Vi kan ikke tage for givet, at andre synes at en deling er okay. For nogle afhænger det af billedet, situationen og med hvem eller hvor, billedet deles. Vi har hver især personlige grænser for, hvilke dele af vores privatliv, vi har det godt med, at andre kan følge med i. Disse grænser kan være forskellige og kan også ændre sig med tiden.
Derudover er det dybest set urimeligt, at det er ”offeret,” der skal bede om at få fjernet billeder frem for, at den, der tager billedet, spørger om lov til at dele det. Det er nemlig en svær samtale, som faktisk kan være skamfuld.
Akavet – men øvelse gør mester
Jeg er helt med på, at dét at skulle spørge om lov til noget, som man ikke plejer at spørge eller tale om, kan føles uvant og akavet. Dét ændrer dog ikke på, at det er god stil at gøre det. Det kan lette processen, at man starter med at øve sig på det. Og så vil man med tiden finde ud, at de fleste modtager den slags spørgsmål positivt.
Og kan man ikke spørge om lov, fordi man ikke kan få sig selv til det eller ikke kender eller er i nærheden af vedkommende på motivet, så kan man spørge sig selv, om man selv ville bryde sig om at blive delt i samme tilstand. Hvis svaret er nej, så giver udfaldet vel næsten sig selv. Men det kræver, at vi aktivt tager stilling.
Sommerens bedste billeder er dem, der skaber glæde og gode minder. For at komme uønsket billeddeling til livs skal vi mærke efter og blive mere opmærksomme på hinandens behov og grænser.
Hellere spørge om lov en gang for meget end en gang for lidt. Det begynder hos dig.
Christian Hoffmann er direktør for privatkundemarkedet i Telenor og ivrig amatørfotograf Foto: Privat