Der er stadig mange ubekendte når det kommer til viden om COVID-19. Nu skal et hold danske forskere forhåbentlig gøre os alle sammen klogere på den frygtede sygdom.
En af de ting, forskerne vil undersøge er, hvordan det konkret foregår når smittede uden symptomer smitter andre. De vil også undersøge, hvor længe smittede uden symptomer smitter andre.
Undersøgelsen bliver lavet på baggrund af en omfattende spørgeskemaundersøgelse blandt ansatte i Region Midtjylland. Svarerne skal så sammenholdes med en screening for antistoffer for coronavirus.
Ved at sammenholde spørgeskemabesvarelserne med en antistof-screening, håber forskerne blandt andet at blive klogere på, om smittede uden symptomer opbygger antistoffer.
– Vi undersøger medarbejderen, virus og immuniteten for at lære sygdommen bedre at kende, siger Lars Østergaard, der er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling, Aarhus Universitetshospital, til TV2 Østjylland.
– Antistofsvaret kan ikke bruges af den enkelte medarbejder som andet end en indikation, men samlet kan resultatet gøre os klogere på, om grupper af personale er i større risiko for smitte.
25.000 regionsansatte har fået tilsendt et spørgeskema, hvor de skal svare på, om de har haft symptomer på COVID-10. Oplysningerne fra spørgeskemaerne sammenkobles så med antistoftest.
Næste skridt er screeningen af antistoffer hos de ansatte, og den proces forventes at gå i gang i løbet af de kommende to uger. Hvordan det præcist kommer til at foregå, har Region Midtjylland dog endnu ikke svaret på, men der arbejdes på sagen.