En større solstorm vil ramme Jordens atmosfære i morgen, og ifølge både NASA og NOAA's beregninger bliver den større end normalt. Den bliver højst sandsynligt en G2, og selv den mindste G1 kan skabe forstyrrelser i satellitkommunikationen med GPS'erne på Jorden og strømforsyning generelt.
En ekspert i solstorme, Tamitha Skov, skriver på Twitter, at risikoen for en G2 er på 80%.
Også NASA og NOAA oplyser, at selve udbruddet i solen, en såkaldt CME, hvor millarder tons af plasma/solpartikler bliver udløst fra Solens ydre corona-lag (CME: Corona Mass Ejection), vil have direkte kurs mod Jorden. De advarer mod både forstyrrelser i satellit-kommunikationen samt mulige forstyrrelser i elnettet mange steder på Jorden, når disse rammer vores atmosfære. Ofte ved solstorme, så har disse udbrud ikke direkte kurs mod vores planet.
Satelitter er i fare for at sætte ud, når milliarder af plasma-partikler rammer dem med høj hastighed fra Solen. Foto: Scanpix
Og ligesom jordskælv har forskellige grader, så har solstorme det også. De går fra G1 til G5, og mange eksperter har ofte advaret, at rammer en G5 Jordens atmosfære i dag, så er vi slet ikke forberedte på det, da en så kraftig solstorm kan decideret ødelægge de tusindvis af satelitter, som vi er så afhængige af til stort set al kommunikation på Jorden. Når de millarder af radioaktive partikler i en G5 rammer os direkte, ville det potentielt også kunne lamme alle elværker i verden.
Og det er slet ikke usandsynligt, at en stor solstorm som G5 kan ramme os. Det har den nemlig allerede gjort i nyere tid.
Eksperter mener, at den såkaldte Carrington Event den 1. og 2. september i 1859 kunne have været en G5'er. Målinger sidenhen tyder på dette, men dengang var der jo af gode grunde ikke de større forstyrrelser i kommunikationen, da hverken satelitter eller gigantiske kraftværker var opfundet.
Udbruddet var så stort, at intenst nordlys kunne ses i dagevis – ikke kun i de nordlige egne som normalt, men så langt syd på som i troperne.