Videnskabsfolk hos NASA har opdaget, at lyden har en meget langsommere hastighed på vores tætteste planet Mars end her på Jorden. Det har de offentliggjort i det naturvidenskabelige publikation Nature.
Det er studier fra rumorganisationens såkaldte Perservarance rover, der drøner rundt oppe på den røde planet og indsamler alskens informationer. Det er bl.a. via dens mikrofoners lydoptagelser, som daterer tilbage til 19. februar sidste år – dagen efter roveren landede på Mars' overflade.
Studierne viser, at lyden er en del langsommere end her på Jorden. Faktisk 100 meter per sekund. Og det er en del. Lydens hastighed er på Jorden – sådan lidt teknisk set forskellig alt efter, hvor varmt eller koldt det er – men ved eksempelvis 20 grader Celsius er lydens hastighed i luft omkring 343 meter i sekundet, eller en kilometer på 2,9 sekunder. Det vil sige, at den er under 240 meter i sekundet på Mars.
Ydermere er der to lydhastigheder på Mars alt efter, om det er høje eller lave lyde. Og det betyder igen, at to mennesker vil have svært at høre, hvad hver især sagde, hvis de stod kun fem meter fra hinanden på Mars' overflade. Grunden til denne unikke lyd-verden skyldes det utrolig lave atmosfæriske tryk på planeten.
(Igen lidt teknisk: Atmosfærisk tryk, også kendt som barometertryk, er trykket i Jordens atmosfære. Standardatmosfæren er en trykenhed defineret som 101.325 Pa, hvilket svarer til 1013,25 millibar, 760 mm Hg, 29,9212 tommer Hg eller 14,696 psi.)
Mennesker har svært ved at høre ting på Mars
På Mars er det atmosfæriske tryk 170 gange lavere. Og det betyder, at eksempelvis en høj tone, som på Jorden kan høres 70 meter væk, kun vil kunne høres 9 meter væk på Mars.
Det menneskelige øre vil være i stand til at opfange lyde på Mars, men de er utroligt afdæmpede (lydene). Således troede videnskabsfolkene først, at roverens mikrofoner var i uorden, indtil de registrerede, hvad grunden var til den afdæmpede lyd deroppe.
- På et tidspunkt troede vi til stor frustration, at udstyret var gået i stykker, fordi der var så stille, fortæller Sylvestre Maurice, en astrofysiker på Toulouse Universitetet, der er en af de ansvarlige for studiet. Udover vinden (som der rent faktisk er på Mars) er der utrolig få andre lyde deroppefra.
Men NASA mener, at der kommer flere lyde i løbet af den kommende tid, som kan undersøges. Der er sæsoner på Mars, og i den kommende, som er en efterårssæson, vil der komme mere atmosfærisk tryk og derved flere lyde, hedder det i studiet.
Den 20. marts 2020 lettede raketten Atlas V med kurs mod Mars med roveren i sin last. Foto: Scanpix
Lydene som er blevet optaget er i øvrigt de første lyde nogensinde optaget fra en anden planet. - Det er så tæt på, et menneske kan komme i øjeblikket på Mars uden at tage en rumdragt på og rent faktisk være der selv, udtaler en anden videnskabsmand fra NASA, Thomas Zurbuchen.
I den kommende tid skal roveren ud og lede efter liv i de udtørrede flodlejer på planeten. Og om 10 år er det meningen, at de første jordprøver fra Mars vil lande til nærmere undersøgelser her på Jorden.