Først blev et britisk ejet byggefirma taget i systematisk løndumping på Facebooks datacenter-byggeri i Odense, og nu er de ansvarlige dukket op hos en af de andre amerikanske tech-giganter, der er ved at bygge datacenter på dansk grund.
Det er folkene bag firmaet Tag og Facade DK, der nu er at finde på Googles 46.000 kvadratmeter store byggeplads i Taulov ved Fredericia, hvor kæmpemæssige datahaller er ved at blive opført.
Her opererer de under navnet AC Data og har mere end 30 ansatte i sving. Det erfarer Fagbladet 3F.
Det er kun fire måneder siden, at Tag og Facade DK måtte betale 6,8 millioner kroner i et forlig med 3F Bygningsarbejderne Fyn, fordi de var blevet taget i at have snydt mindst 115 udenlandske bygningsarbejdere i løn.
Siden er skattemyndighederne også gået ind i sagen, fordi Tag og Facade DK har kørt løn for millioner uden om det danske skattevæsen.
Palle Bisgaard, der er næstformand i Byggegruppen i fagforbundet 3F, frygter, at bagmændene kan lave ny social dumping på Googles byggeri.
- Vi har set alt for mange tilfælde i byggeriet, hvor virksomheder, der bliver dømt for kriminelle forhold og grove overenskomstbrud, genopstår med nye navne, men med de samme bagmænd, og starter forfra, siger han.
En kortlægning lavet af Fagbladet 3F viser, at det er den samme personkreds, der står bag de dansk indregistrerede firmaer Tag og Facade DK og AC Data.
I midten står britiske Andrew Colin Laing, der med selskabet AC PLC som omdrejningspunkt har fået store ordrer på en række datacenter-byggerier i Irland, Holland og Danmark.
Det har ikke været muligt for Fagbladet 3F at få en kommentar fra Andrew Colin Laing eller andre fra hans firmaer.
Det er den tyske storentreprenør Exyte, der er ansvarlig for opførslen af Googles danske datacenter, og som nu har fået AC Data ind i kæden af underentreprenører.
Ifølge lektor Jens Arnholtz fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet er det ikke et nyt fænomen, at udenlandske virksomheder, der bliver taget i løndumping, lukker butikken ned for så at dukke op under nyt navn på andre byggerier.
- Rent juridisk er der ikke noget at gøre. Når virksomheden har indgået et forlig eller tabt en fagretslig sag, så er de frie til at starte på en frisk. Og selv om der er kommet mere fokus på social dumping, så er der stadig nogle bygherrer og hovedentreprenører, der ikke ser det som et stort problem, siger Jens Arnholtz.
Firmaer, der rejser rundt og trækker et spor af social dumping efter sig i Danmark og andre EU-lande, har flere gange været på politikernes dagsorden.
Senest har Socialdemokratiet foreslået et sortlistningssystem, hvor bygherrer, fagforeninger og myndigheder kan slå op og finde de virksomheder og bagmænd, der er blevet taget i social dumping.
Fagbladet 3F har været i kontakt med hovedentreprenøren på Google-byggeriet, Exyte.
Her bekræfter en talsperson, at AC Data arbejder på byggeriet, men understreger samtidig, at man ikke kender til Tag og Facade DK, og at AC Data indtil videre har levet op til de krav, der er stillet.
Fagbladet 3F