72-årige Joy Milne fra Skotland har en god lugtesans.
Så god, at da hun 10 år inde i sit ægteskab bed mærke i, at hendes mand havde fået en anden lugt, havde hun faktisk lugtet sig frem til hans dengang udiagnosticerede Parkinsons sygdom.
Og nu kan hendes skarpe næse have ledt forskere til en bedre måde at diagnosticere den fortsat uhelbredelige lidelse.
Det skriver Forskning.no i en artikel bragt på Videnskab.dk.
Forskere ved University of Manchester i England har nemlig, takket være Joy Milne, opdaget, at der er variationer i hudens talg hos Parkinson-patienter sammenlignet med raske personer.
Talg er et beskyttende fedtlag på huden, som forskerne kom på sporet af, efter Joy Milne udpegede Parkinson-patienter blot ved at lugte til de T-shirts, de havde haft på, hvor talgen var aflejret.
Derefter kunne forskerne finde frem til den særlige sammensætning af stoffer i talgen fra Parkinson-patienterne og udvikle den nye analyse.
Hjælper forskere
Nu kan de, ved at tage en prøve med en vatpind på huden, vurdere med 95 procent nøjagtighed, om en person har Parkinson. Og hele processen tager kun tre minutter, skriver Forskning.no ifølge Videnskab.dk.
Forskerne bag opdagelsen er selvsagt begejstrede, da man aldrig før har kunne diagnosticere Parkinson ud fra andet end symptomer som rystelser og balanceproblemer.
Men ifølge en forsker, som Forskning.no har talt med, er der lang vej, før vi står med en alment brugbar test-metode.
Testen bør først afprøves på flere personer, som lige er blevet diagnosticeret med sygdommen, fremfor personer der har haft Parkinson i årevis, mener Espen Dietrichs, overlæge på Neurologisk Afdeling ved Oslo Universitetshospital og professor ved Universitetet i Oslo.
Men selv da vil testen først blive nyttig, hvis vi udvikler medicin, der kan bremse sygdommen. Det findes nemlig ikke endnu.
- Så lige nu vil det være uden praktisk betydning at kunne stille diagnosen to til fire år tidligere, siger Espen Dietrichs ifølge Videnskab.dk.
- I det øjeblik, vi har sådan en medicin, er det meget vigtigt at kunne stille diagnosen så hurtigt som muligt.