Fem kommunale ledere er i risiko for at blive fyret, efter en rapport fra Deloitte har fastslået, at der er problemer med at leve op til kravene i sagsbehandlingen på børneområdet i Hjørring Kommune.
Den gennemgribende kritik af arbejdet på det specialiserede børne- og ungeområde har tirsdag fået økonomiudvalget i Hjørring Kommune til at iværksætte en afskedigelsessag mod de fem medarbejdere, der foreløbig er sendt hjem. Det skriver Nordjyske.
Og resultaterne i rapporten er har rystet politikerne.
- Det er rigtig, rigtig skidt læsning, fordi rapporten konkluderer, at sagsbehandlingen ikke lever op til de politisk vedtagede mål eller Serviceloven i et stort antal af vores børne- og familiesager. Og det er noget skidt, det dur ikke, siger borgmester Arne Boelt (S) til Ritzau.
Kommunen bestilte Deloitte-rapporten sidste år for at tjekke, om kommunens børnepolitik bliver udført i overensstemmelse med de mål, som politikerne vedtog i 2011.
Undersøgelsen er lavet på 100 stikprøvesager og viser blandt andet, at der kun er udført en såkaldt "børnefaglig undersøgelse", som lever op til lovkravene, i otte ud af 41 sager, hvor det var relevant.
Den børnefaglige undersøgelse skal ellers sikre, at alle relevante oplysninger om et barns behov og problemer kendes af sagsbehandleren. Deloitte beskriver det derfor som "særdeles kritisabelt", da kommunen har truffet afgørelser uden at have dokumentationen i orden.
Derudover er der heller ikke fra kommunens side blevet fulgt op på sager, selvom det skal ske minimum én gang halvårligt. Kun i ni ud af 62 relevante sager er der fulgt synligt op på behov, indsats og mål i forhold til de iværksatte foranstaltninger.
Den hårde kritik og den manglende lederindsats, som rapporten peger på, er skyld i, at indsatsen på børneområdet ikke lever op til kravene, kan nu koste de fem ledere jobbet. Og borgmesteren gør det klart, at det meget vel kan ende med fyringer.
- De skal have nogle rigtig gode forklaringer på, at det lige nøjagtig ikke er dem, der har haft det her ansvar, siger Arne Boelt.
Han peger på, at det har været de fem lederes ansvar at føre de politiske beslutninger fra 2011 ud i livet, og når det ikke er sket, må der træffes "drastiske beslutninger, som det er sket i dag".
/ritzau/