Den grønne omstilling er godt i gang i Danmark. Vi producerer mere og mere energi fra vedvarende energikilder og i de danske hjem indtænker vi flere og flere energibesparende løsninger. Vi er dog stadig langt fra i mål med omstillingen til en absolut grøn hverdag. Men vi kan alle hele tiden tage nye spæde skridt i den rigtige retning. Her følger en lille håndfuld gode råd til at skabe lidt mere klimavenlighed og bæredygtighed i din bolig.
Skær ned på ekstraudstyret for klimaets skyld
Når man eksempelvis renoverer hus, sommerhus eller lejlighed, så vil man helst købe for meget end for lidt i forbindelse med projektet. Projektet skal køre på skinner og det værste man ved er, når man pludselig er løbet tør for en bestemt slags skruer, som så forsinker hele projektet.
I den forbindelse kan man med fordel indtænke nye måder at samle og opsætte flere af tingene i hjemmet. Producenten Pattex har eksempelvis produceret kvalitetslim i flere årtier. Limen er efterhånden så avanceret at den i mange bygge og reparations-processer gør brugen af søm og skruer helt overflødig. Det er både klimavenligt og økonomisk.
Drop det gamle gas- eller oliefyr
Den danske regering har indledt et kæmpe arbejde for at motivere danskerne til at droppe deres gasfyr eller oliefyr. De CO2-udledende varmekilder står i vejen for vores lokale og globale klimamål og skal afvikles så hurtigt som muligt. Der er store besparelser at hente på klimakontoen ved at udskifte fyret med eksempelvis en varmepumpe.
Selvom der er udgifter forbundet med udskiftningen, så vil brugerne på sigt spare mange penge på varmeregningen i mange år fremover ved at vælge varmepumpe. Med en varmepumpe kan man også få større indblik i sit energiforbrug og planlægge det bedre. Visse danske elselskaber, som eksempelvis Watts, giver dig nemlig muligheden for at få indblik i døgnets særligt grønne og billige eltimer, så man kan tilrettelægge sit elforbrug derefter.
Man kan også vælge at varme op på de tidspunkter, hvor strømmen i Danmark produceres fuldt ud eller næsten fuldt ud på vedvarende energikilder. Den mulighed foreligger naturligvis ikke med et gasfyr eller oliefyr.
Foretag energibesparende isolering i hjemmet
En ting er at varme huset op på mere energivenlige varmekilder, noget andet er også at blive bedre til at holde på varmen. Visse huse og sommerhuse er så dårligt isoleret, at varmen pibler ud af hjemmet igen med det samme. Foretager man de rette isoleringsforbedringer, så vil man kunne holde på varmen i længere tid og mere effektivt.
Det betyder, at man i længden skal varme huset færre gange op end tidligere. Og selvom der måske er udgifter forbundet med forbedringerne, så kan man altid søge om tilskud via det fortsat gældende håndværkerfradrag. Det udfases dog for en stund fra april 2022. Det kunne være en glimrende motivation for at komme i gang med det samme.
Lad solen hjælpe med energiproduktionen
Solcelleanlæg er ikke nogen ny ting, men de har ikke altid været lige billige at rekvirere. Men prisen falder alligevel i takt med at der gives yderligere tilskud og incitamenter til den grønne omstilling. Det betyder, at flere og flere huseejere vil kunne installere solcelleanlæg på tagene i det danske land. På den måde vil man altid have en gratis energikilde at tære på, når solen for alvor begynder at skinne og dagene bliver lange fra maj til september hvert år i Danmark.