Trods stor modstand fra de borgerlige partier kan udenlandske EU-borgere igen se frem til at modtage børnepenge fra dag ét i Danmark.
Enhedslisten er parat til at sikre regeringen flertal for at følge EU-Kommissionens henstilling om at afskaffe optjeningsprincippet for udbetaling af børnechecken.
- Hvis et lovforslag bygger på de argumenter, vi havde i fællesskab, da vi sammen stemte imod loven om optjening, så kan regeringen regne med os. Så vil vi selvfølgelig være en del af et flertal og bakke det op, siger socialordfører Finn Sørensen (EL).
Han henviser dermed til, at det var V-K regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti, som i 2010 indførte reglen om, at herboende EU-borgere skulle have to års arbejde for at få fuld børneydelse, mens den daværende røde opposition stemte imod.
Selvom Enhedslisten er EU-modstandere, så afviser Finn Sørensen, at det er selvmodsigende, at partiet i denne sag er parat til at rette ind efter et diktat fra Bruxelles.
- Vi skulle være nogle underlige Rasmus Modsatter, hvis vi siger, at nu kommer der et skarpt brev fra kommissionen om, at den lov skal laves om, og så vil vi ikke, for vi vil altid mene det stik modsatte af kommissionen. Sådan er Enhedslisten ikke.
- Så kan man sige, at det måske er lidt ærgerligt at ændre det på baggrund af en EU-henvendelse. Det var da sjovere, hvis vi selv havde fundet på det, så det nye flertal selv havde taget initiativ til det. Men vi vil jo ikke stemme imod regeringens lovforslag af den grund, siger Finn Sørensen.
Samtidig understreger han, at det set fra Enhedslistens synspunkt kun er rimeligt, at alle EU-borgere har samme ret til børnepenge.
- Når det gælder de universelle velfærdsydelser - og ikke mindst de ydelser der handler om at beskytte børnene - er det vigtigt, at vi ikke diskriminerer på grund af nationalitet.
- Hvis det er sådan, at man bor og arbejder her i landet med sin familie, så har man jo de samme udgifter som alle andre til børnepasning og flyverdragter og så videre. Så princippet bør være, at hvis man bor i det danske samfund, så har man de samme rettigheder og pligter, siger Finn Sørensen.
/ritzau/