Den tidligere Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen erkender, at han som globalist har fejlet og svigtet.
I forbindelse med genudgivelsen af sin debatbog fra 1993 ”Fra socialstat til minimalstat” har han givet interview til flere medier. Og søndag siger han altså til Jyllands-Posten, at han ikke har været god nok til at tage bekymringer fra de, der mener de taber i globaliseringen, alvorligt.
- Vi må som liberale erkende, at vi har et særligt ansvar for at imødekomme de menneskers bekymring. Det kan du gøre ved at lægge mere vægt på identitetspolitikken. På at beskytte traditioner, kultur, religion, din måde at leve på. Mere end folk i dag føler sig truet på deres løn og deres job, så har de den der frygt for, at fremmede kulturer vil vælte deres egen levevis omkuld. Det er dem, jeg synes, at vi, der går ind for globalisering, har svigtet, siger Anders Fogh Rasmussen, der siden har været generalsekretær for Nato og i dag er rådgiver for regeringer og private kunder.
"Ikke noget at komme efter"
Han er ellers ikke kendt som en mand, der på den måde erkender egne fejl. ”Der er ikke noget at komme efter” blev eksempelvis en klassiker, når han skulle forholde sig til kritiske spørgsmål om regeringens politik.
I interviewet fremfører han, at det ikke skal være muligt at få fuld adgang til et lands ydelser, de første syv år du lever i det land. For folk kan ikke forstå, at en rumæner kan få sendt danske børnepenge hjem til Rumænien, påpeger han. Og her har den politiske elite i Europa ”sovet i timen”, siger han.
Anders Fogh Rasmussen bliver efterfølgende spurgt, om han selv har været med i det svigt. Han svarer:
- Ja. Hvis jeg skal være lidt selvkritisk, så synes jeg ikke, at man har taget det helt alvorligt nok. Jeg vil dog gøre opmærksom på, at jeg i bogen fra 1993 ønskede et folkenes Europa og ikke institutionernes Europa, siger han til Jyllands-Posten.
Nyt forord
I forbindelse med genudgivelsen har Anders Fogh Rasmussen skrevet et nyt forord til ”Fra socialstat til minimalstat”. Her beskriver han blandt andet indholdet af ”en moderne, folkelig liberalisme” som ”en holdning, hvor åbenhed over for omverdenen går hånd i hånd med en stærk bevidsthed om dansk historie, dansk kultur og national identitet”.
Han siger i et interview med Berlingske søndag, at han udgiver bogen, fordi der er brug for mere ideologi i politik.
Nyrup rev sider ud af bogen
Bogens indhold blev diskuteret heftigt i tiden efter første udgivelse. Den blev ikke mindst berømt, da daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) under valgkampen i 2001 rev den side efter den anden ud af bogen for at vise, hvilken liberalistisk hulemand Fogh ville være som statsminister. Det skete på et valgmøde i Valby og blev vist direkte på tv.
I et omdiskuteret afsnit af bogen sammenligner Fogh danskerne med slaver, som har underkastet sig en ’ynkelig slavenatur’ i det socialdemokratiske velfærdssamfund.
”De har lydigt underkastet sig deres herre, bureaukraten eller politikeren. De er klar over, at deres materielle sikkerhed afhænger af herrens beslutninger,” skriver han.

Poul Nyrup Rasmussen (S) river sider ud af "Fra socialstat til minimalstat". Foto: Nils Meilvang/Scanpix/arkiv