Dette er en klumme. Klummen er udtryk for skribentens holdning.
Den 14. januar kan dronning Margrethe fejre sit 50 års jubilæum på tronen.
Af en nylig meningsmåling i Jyllands-Posten fremgår det, at en tredjedel af danskerne mener, at Dronningen bør fejre dette jubilæum ved at trække sig fra posten som monark og overlade tronen til tronarvingen, kronprins Frederik.
Stod det til mig, burde det ikke blot være dronning Margrethe, der gik på pension den 14. januar, men hele kongehuset. Danmark ville simpelthen være et bedre sted, hvis kongehuset blev sendt på pension én gang for alle, og vi lavede vores styreform om til et reelt demokrati i stedet for det forkølede monarki, vi i dag er.
Jeg har altid været republikaner og antiroyalist. Men det er alligevel et mindretal af danskerne, der er enige med mig i, at kongehuset skal afskaffes.
Føromtalte måling i Jyllands-Posten viser, at det i skrivende stund er 16 procent af danskerne, der vil afvikle kongehuset over de kommende 20 år. 72 procent mener, at kongehuset skal forblive, mens 12 procent er i tvivl.
At de fleste danskere er endog meget glade for kongehuset, fik jeg som 18-årig at mærke, da jeg arrangerede en republikansk demonstration til kronprins Frederiks 50-års fødselsdag på Amalienborg Slotsplads i København.
Her blev jeg angrebet af vrede royalister, der mente, at jeg med mit “Afskaf kongehuset”-skilt ødelagde hyggen. Jeg blev skubbet rundt og slået, der blev kastet ting efter mig, og under vrede tilråb blev jeg endda også fravristet mit skilt.
Ligesom dengang har jeg den dag i dag svært ved at forstå, hvorfor folk kan være tilhængere af kongehuset. Og jeg forstår endnu mindre, hvorfor folk vil gå så langt for at forsvare denne skamplet på det danske demokrati.
Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor man ønsker at være en undersåt.
Jeg er ganske vist vokset fra demonstrationer, og vil derfor ikke spolere hyggen på Amalienborg Slotsplads til dette royale 50-års jubilæum. Men jeg kan alligevel ikke lade være med at blande mig.
Og findes der et bedre tidspunkt at have en sund og kritisk debat end i disse dage, hvor medierne flyder over med ukritisk ros af kongehuset?
Når debatten om kongehuset ligger mig så meget på sinde, er det fordi det er en meget principiel debat. Det er en debat, der i store træk afgør det danske demokratis natur.
Som det er i dag, er Danmark nemlig ikke et reelt demokrati.
Vi er i stedet et land, hvor man har ladet et parlamentarisk demokrati udfolde sig indenfor rammerne af et monarki. Vi er et konstitutionelt monarki, hvor demokratiet altid er underordnet monarkiet og opererer på dettes nåde.
Det er heri, problemet ligger. Vi lever ikke op til principper, vi prædiker.
Når Danmarks øverste regent ikke er folkevalgt, men født til posten, er vi reelt set hverken et demokrati eller meritokrati.
Når alle kongelige er hævet over loven og ikke kan retsforfølges, er Danmark reelt set ikke en retsstat.
Når de kongelige jævnfør Grundloven ikke selv kan vælge deres religion og i praksis ikke kan stemme til valg, endsige leve deres liv i frihed og selv vælge deres levevej, er Danmark ikke et frit land med borgerrettigheder, der gælder alle.
Med andre ord: Kongehuset er en modsætning til alt, vi i øvrigt holder af i Danmark, om det så er demokrati, retsstat, frihed eller lighed.
Vil man derfor påkalde sig at være tilhænger af ovenstående, kan man ikke samtidig være royalist.
Derfor står vi alle overfor et valg: Vil vi leve op til de principper, vi prædiker - eller fortsat vende dem ryggen til fordel for en nytårstale og lidt kulørte historier i Billed-Bladet?
Jeg ved godt, hvad jeg vælger. Hvis du vælger anderledes, vil jeg gerne høre hvorfor.
Hermed er bolden givet op til debat.
Claes Theilgaard er chefredaktør for mediet Indblik.dk (Foto: Privat)