Hvis adoptionsselskabet DanAdopt har gjort noget forkert i adoptionssagen om den etiopiske pige Masho og andre børn, er det kun godt, at socialminister Karen Hækkerup (S) nu har lukket for DanAdopts adoptioner af børn fra Etiopien.
Det mener formanden for foreningen Adoption og Samfund, Jens Damkjær.
- Vi er selvfølgelig kede af, at man har måtte tage det her skridt.
- Men omvendt, hvis der har foregået nogle uoverensstemmelser, så er vi rigtige glade for, at det bliver udredt, så vi kan få gjort noget ved det, siger formanden til Ritzau.
DanAdopt kom i mediernes søgelys tilbage i november, da TV 2 viste dokumentaren "Adoptionens Pris", der skildrer adoptionsforløbet for Masho, der i dag bor på en institution, fordi hun aldrig faldt til hos sine danske adoptivforældre.
Dokumentaren følger også de biologiske forældres forgæves kamp for at se de rapporter, som de blev lovet, om deres bortadopterede datters liv i Danmark.
Karen Hækkerup igangsatte efterfølgende en undersøgelse af adoptionsforløbet, der fredag har ført til, at DanAdopt indtil videre ikke må formidle flere adoptioner af børn fra Etiopien.
Derudover skal adoptionsselskabet redegøre for dets adoptionsproces i samtlige andre lande, det adopterer børn fra.
Og det skaber "nervøsitet og ængstelighed" hos mange danske adoptivforældre om, hvorvidt deres adoptionsforløb har foregået korrekt, ligesom danske par med planer om adoption er bekymret, siger Jens Damkjær.
Selv mener han dog ikke, at Masho-sagen vil stå i vejen for fremtidige adoptioner af børn fra Etiopien.
- Det er sådan, at vi ved, at der stadig er 77 ud af 1000 børn i Etiopien, der dør, inden de er fem år.
- Så vi har svært ved se, at der ikke også i fremtiden vil være brug for, at der er nogle børn, der kan tilbydes en opvækst i nogle andre familier end deres biologiske, vurderer formanden.
Jens Damkjær understreger samtidig, at Adoption og Samfund har fuld tillid til det danske system og forventer, at myndighederne skrider ind, såfremt der sker ting, der ikke skal ske i forhold til adoptioner af børn fra andre lande.
/ritzau/