Arbejdspladserne forsvinder om ørerne på dem, de lever kortere, og nu viser det sig, at de også i stigende grad sover alene i dobbeltsengen.
De ufaglærte er blevet gruppen, som ingen vil satse på, og det øger uligheden i samfundet, vurderer fagfolk på baggrund af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet), skriver Jyllands-Posten.
Tallene tegner et klart billede af, at ufaglærte - især mænd - har fået det sværere med kærligheden. Hvor cirka 43 procent af de ufaglærte mænd i alderen 30-49 år er singler, lever kun 22-24 procent af mænd med videregående uddannelser alene.
Mens de uddannede har ligget på et stabilt singleniveau, er andelen blandt de ufaglærte mænd steget med 10 procentpoint siden 1990. En lignende tendens gør sig gældende blandt kvinderne, om end gabet mellem grupperne for dem ikke er helt så stort.
Analysen gør op med forestillingen om, at singler i dagens Danmark findes på storbyens caféer, mener Lars Andersen, direktør i AE-Rådet, og konstaterer, at de i stedet kan lokaliseres på grillbarerne i Udkantsdanmark:
- I virkelighedens verden er singlerne mænd uden uddannelse, og de bor i udkantsområderne. Her er en overhyppighed af singler, siger han til Jyllands-Posten.
Stort set samme konklusion har et forskningsprojekt, som professor Michael Svarer fra Aarhus Universitet er i gang med. Ufaglærte mænd bliver tilovers på ægteskabsmarkedet, siger han:
- Kvinderne har uddannet og uddannet sig og vil gerne gifte sig med højtuddannede mænd, og dermed risikerer de ufaglærte mænd i højere grad at skulle leve alene, forklarer Michael Svarer til Jyllands-Posten.
Ufaglærte mænd har samtidig større sandsynlighed for at blive skilt, og efter skilsmissen har de sværere ved at finde kærligheden igen.